Хайка за алкохол менте по морето

Предлагането на разреден алкохол е най-честото нарушение по морето.

Откриха съмнителни и разредени питиета в ресторанти и хотели

Полицаи и инспектори на КЗП взимат проби

Тестват водка, джин и уиски за двоен стандарт

Масови проверки за фалшив алкохол по морето извършва Комисията за защита на потребителите. Вече са взети проби от заведения и от хотели, които предлагат ол инклузив пакети. Засега само една проба е показала, че има отклонения, потвърдиха за „Труд” от КЗП. Резултатите на голяма част от пробите обаче все още не са готови.

През август ще има още повече проверки, защото сезонът е в разгара си, коментираха от комисията. Освен нейни експерти в акцията се включват и екипи на Икономическа полиция, които съдействат при инспекциите в нощните клубове.

Най-честото нарушение е предлагането на разреден алкохол в кръчми и хотели. През миналия летен сезон КЗП е взела над 30 проби, предимно от туристически обекти по Черноморието. Лабораторните изпитвания са установили нарушения в осем случая. „В половината от тях ставаше въпрос просто за разреждане на алкохола. В другите четири случая ставаше дума за този друг тип нарушения - самите напитки не изпълняват изискванията на закона за такива, каквито те се предлагат и потребителите са въведени в заблуждение”, обясни председателят на КЗП Димитър Маргаритов. Имало е и случаи на напитка с по-висок алкохолен градус от посочения на етикета, което означава, че става въпрос за някаква смес.

Инспекторите са хванали и алкохол, който се предлага за уиски, но на етикета пише, че е спиртна напитка с аромат на уиски. От гледна точка на съставките тя не е опасна за живота и здравето на потребителя, но не отговаря на изискванията, за да бъде уиски, посочи Маргаритов.

При всички тези случаи става въпрос за нелоялна търговска практика, а санкцията, предвидена в закона, е от 3000 до 30 000 лева, уточниха от КЗП.

Освен проверки за фалшив алкохол, комисията взима и проби и за изследване на двоен стандарт. За пръв път ще се изследват и спиртни напитки и по-конкретно - уиски, водка и джин. Мостри от някои от тях вече са взети от вериги магазини у нас и съответно в Португалия, Испания, Германия, Гърция и Унгария, уточниха от КЗП.

 

Участник в проверките пред „Труд”:

Собствениците на заведения не искат да рискуват

Собствениците на заведения, особено в морските и планинските курорти, все повече избягват да рискуват с фалшив алкохол, или с такъв, който е без платен акциз. Това разказа пред „Труд” участник в проверките, пожелал името му да не се цитира.

„От една страна могат да получат големи глоби, а от друга - да станат обект на непрекъснат контрол от различни служби, най-вече на данъчни и икономическа полиция и т.н.”, обясни проверяващият. Според него намаляват и опитите за разреждане с вода - „кръщаване”, на питиетата, защото това се усеща от клиентите, може да си стигне до жалби и ревизии.

„Вече не само в кръчмите на плажа, а и в ресторантите на хотелите е рядкост да се срещне фактура от доставчик на алкохол извън големите снабдители в района. Ако правят някакви шашми на дребно, то е примерно да слагат повече лед в коктейлите и вместо 100 грама водка ли ром, да сипват 70-80 г”, каза още инспекторът.

 

По данни на Агенция „Митници” за първите 7 месеца на 2019 г.

Иззети са над 43 тона спиртни напитки

43 622 литра етилов алкохол са иззети от началото на годината. Повече от половината - 27 461 литра, е задържаният чист спирт, останалите 16 161 литра са питиета, 88 на сто от които са наливни, а само 20% бутилирани. Това съобщиха вчера от Агенция „Митници” специално за „Труд”.

Едно от големите количества - близо 1 тон нелегален алкохол, бяха разкрити на 13 юни в Пловдивско. Намерени са 900 литра етилов алкохол в 1242 стъклени бутилки от по 1 и 0.7 литра с надписи „водка”, „уиски”,„мастика” и „ром” и още 50 литра в пластмасови туби.

Когато митническите служители открият нелегален алкохол, той задължително се подлага на лабораторна експертиза, за да се установи какъв е алкохолният градус и съответно да се определи дължимият акциз и санкцията. Освен това при лабораторни тестове се вижда и как е произведен алкохола - от спирт и есенция или чрез изваряване на плодове, както и дали е безопасен за употреба от хората. „За щастие, досега не сме имали случаи на нелегален алкохол, който да е криел и непосредствен риск за здравето на потребителите, тоест - да съдържа метил в опасни количества», уточниха от агенцията.

Тъй като производството на алкохол от спирт и есенции е по-бързо и евтино, отколкото изваряването на ракия от плодове, под особеното внимание на митическите служители е спиртът, който сам по себе си е акцизна стока. На база рискови профили се правят проверки през акцизната информационна система на местата, където се съхранява спирт, както и съвместно с МВР се следи за нелегална търговия на едро и дребно с алкохол без платен акциз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България