Хайко Маас: Впечатлени сме от постигнатите от България успехи при председателството на ЕС

“Поздравявам ви за постигнатото от България по време на председателството на Съвета на ЕС и се надявам, че тези успехи ще продължат“, заяви днес пред журналисти германският външен министър Хайко Маас след срещата си в Берлин с германската му колежка Екатерина Захариева.

Дипломат номер1 на Берлин допълни: “Ние всички сме много впечатлени от това, което вие постигнахте. Постиженията, които никак не бяха лесни, са забележителни. Поздравяваме ви за успехите по поставените от вас теми".

В своето експозе Захариева посочи: “Работихме много по европейската перспектива на страните от Западните Балкани, защото считаме, че границите на сигурността на ЕС не са външните граници на съюза. Западните Балкани са много важни при борбата с тероризма, както и по темата, с която всички интензивно се занимаваме – миграционната криза и бежанците, етническата стабилност и просперитета на целия ЕС. Радвам се, че Германия е подръжник и проявява разбиране към българското желание тези държави да се развиват по демократичен начин с работещи институции, при върховенство на правото и независима съдебна система. Единственият начин това да се случи, е по пътя на присъединяването към ЕС, разбира се, когато са готови. Ние не можем да ги оставим във вакуум и трябва да имаме политическо присъствие там.”

И Захариева, и Маас подчертаха, че за овладяването на миграцията може да има само общоевропейско решение. Захариева отбеляза, че на българската граница няма миграционен натиск, но и посочи пътя за намиране на общоевропейско решение на проблема на континента – затваряне на външите раници на ЕС, продължаване действието на споразумението с Турция, изграждане на приемни центрове извън Европа и бързо връщане на мигранти, които нямат право да получат убежище.

На журналистически въпрос кога най-сетне България ще бъде приета в Шенгенското пространство при положение, че страната ни още през 2011 г. е изпълнила критериите, Маас отговори: “Ние подкрепяме пълноценното ви присъединяване към Шенген. Признаваме усилията на България за всичко, което сте предприели в тази връзка и казах ясно на моята колежка, че ви подкрепяме".

По време на разговора си първите дипломати на София и Берлин са окачествили двустранните отношения между България и Германия като отлични. Г-жа Екатерина Захариева е посочила, че германският бизнес се чувства много добре в страната ни и се ползва с пълната подкрепа на правителството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България