Хайко Маас - Предизвикателство

Снимка: Архив

След шест месеца на преговори, маневри, вероятни и невероятни коалиции, канцлерът на Германия Ангела Меркел обяви в края на отминалата седмица състава на новия кабинет на страната. Четвъртият под нейното вещо ръководство и исторически рекорд. Нищо обаче не вещае безоблачно плаване – нито прогнозите в чужбина, нито тези у дома.

Третата широка коалиция с Меркел беше трудно преглътната от партньорите-по-неволя, Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Която с неохота одобри включването си в управлението и то едва след като в последните седмици на преговори за разпределение на министерските портфейли, от играта изпадна досегашният й лидер Мартин Шулц. Бившият председател на Европейския парламент загуби доверието на съпартийците си след като практически се самопредложи за министър на външните работи в новия кабинет. Пост традиционно държан от лидера на ГСДП в широките коалиции с христиандемократите (ХДС/ХСС) на Ангела Меркел през годините.

Действащият германски президент Франк-Валтер Щайнмайер и досегашният първи дипломат на Германия Зигмар Габриел обаче не са го заемали от ситуацията, в която се оказа Мартин Шулц. Да е партийният лидер, който след изборите през септември 2017 г. заяви публично, че исторически слабият резултат на ГСДП се дължи на обезличаването й в очите на избирателите, в следствие на последната широка коалиция с Ангела Меркел. И той, Мартин Шулц, никога отново няма да причини подобно нещо на партията и ще стои в глуха опозиция, ако трябва, докато не излезе победител на избори. Преди не само отново обстоятелствата да го тласнат в преговори с ХДС/ХСС (докъдето номерът все още минаваше), но и да предложи себе си за външен министър (с което чашата преля). И вероятно вече обмисля оттегляне към старото си амплоа на книжар в Аахен.

Междувременно коалицията бе одобрена от членовете на ГСДП, новото правителство на Германия - съставено, а освен че получиха изключително тежкия портфейл на федералните финанси, социалдемократите успяха да запазят и поста на външен министър. Да влезе Хайко Маас.

Петдесет и една годишният досегашен министър на правосъдието на Германия в кабинета “Меркел-III” е малко известен на международната сцена, но у дома си за последните четири години си е създал имидж на про-европеец и самоуверен политик, който не се плаши от предизвикателства. Хайко Маас сведе на колене американските дигитални гиганти като “Фейсбук” и “Туитър”, принуждавайки ги със закон до 24 часа след публикуването им, да премахват всякакви материали с ксенофобско, анти-имигрантско и анти-семитско съдържание от платформите си. Влезе в конфликт с досегашния си колега, вътрешния министър от ХДС Томас де Мезиер, по въпроса за събирането на лични данни на гражданите, в който в крайна сметка изгуби на хартия, но спечели като популярност с отстояването на позициите си.

За последното свидетелстват над 250-те хиляди последователи на профила му в социалната мрежа “Туитър”. За министър на правосъдието, на която и да е съвременна страна съвсем не е малко. Което пък в новото му амплоа го поставя в добро положение, ако реши и Хайко Маас да се включи активно в безкрайната въртележка на “Туитър”-дипломацията, върху която все по-успешно натоварва целия свят президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Иначе новият първи дипломат на Германия е роден на 19 септември 1966 г. в Саарлуи, недалеч от френската граница. Хайко Маас завършва право в университета на Саарланд през 1993 г., а през 1996 г. е приет и в местната адвокатска колегия. По време на следването става член на ГСДП. Същата година са и първите му стъпки в политиката, когато е назначен за държавен секретар в областното правителство на Саарланд, ръководено от неговия ментор Оскар Лафонтен. Две години по-късно, на 32, Хайко Маас е назначен за областен министър на околната среда – най-младия на такъв пост в Германия. След възхода обаче следва падението и от 1999 г. до 2012 г. като местен лидер на ГСДП на три пъти не успява да се пребори за мнозинството в областния парламент на Саарланд. Въпреки това през 2012 г. е назначен отново за министър на околната среда на Саарланд, като част от споразумение ГСДП-ХДС. А на следващата година, на 47, става най-младия министър в кабинета на Ангела Меркел, като оглавява правосъдието.

Най-добре облеченият политик

Едно от нещата с които е известен в Германия новият й външен министър е, че когато Хайко Маас се появява по кориците на светските списания с втората си съпруга, телевизионната актриса Наталия Вьорнер, винаги е облечен изтънчено. Известното списание за мъжка мода и стил GQ го обявява през 2016 г. за “най-добре облечения мъж в Германия”. Заключение, контрирано от не по-малко консервативния в разбиранията си германски всекидневник “Зюддойче Цайтунг”, че дори да е вярно, че Маас се облича със стил, това важи само на фона на останалите политици в Германия.

ЗА НЕГО

Има самодисциплина

Адвокатът Маас е настина много по-различен тип от предшественика му Зигмар Габриел: по-сдържан, с по-фини черти, спортува триатлон. Маас има много повече самодисциплина от предшественика му. Веднъж го определиха като “анти-алфа политик”. Тежки външнополитически играчи като Сергей Лавров от Русия или американеца Рекс Тилърсън, ще трябва да привикнат бързо, когато се изправят пред тесноликия саарландец. Но не трябва да го подценяват.

Флориан Гатман,

журналист, “Шпигел”

Не е проявявал интерес

досега

Саарландецът (б.р. – Хайко Маас) си подсигури една от най-престижните длъжности в новото федерално правителство. Което е изненада, най-малкото, защото през последните четири години почти не е показвал, че се интересува от външни отношения. Коментарите му по международна политика досега са редки: един ангажимент към откритите граници на ЕС в публикация преди година, и саркастичен “туит” за мирните преговори за Сирия под егидата на ООН преди няколко седмици.

Лиза Каспари,

журналист, “Ди Цайт”

Повече

вербална сдържаност

Той (б.р. – Хайко Маас) ще трябва да демонстрира много повече вербална сдържаност отколкото досега. Една грешна дума на новата му позиция, може да доведе до непредвидими последствия. Маас не е някой, който говори необмислено. Въпреки това неговата решителност го превърна в редовен обект на критики от страна крайно-десните “Алтернатива за Германия” и “Пегида”.

Марсел Фюрстенау,

журналист, “Дойче Веле”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети