ХАЙПЕК не остави и следа от тумора на 44-годишна жена от Пазарджик

"Оперираха ме от рак с множество метастази в корема, а сега няма и следа от туморни клетки, не откриха дори от най-малките. Решена съм да се боря докрай, няма да се предам и съм сигурна, че ще успея", твърди 44-годишната Елена Гроздева от Пазарджик. Преди дни тя се подлага на лечение по новия иновативен метод ХАЙПЕК - чрез комбиниране на хирургическа интервенция и хипертермична интраперитонеална химиотерапия, в пловдивската верига болници "Медлайн-Централ Хоспитал".

"Хирурзи ми казаха, че ако бях диагностицирана преди 5 месеца, просто щяха да ме отворят, да видят, че туморният процес е обзел не само яйчниците и матката, но е разпръснат из цялата коремна кухина - перитонеум, далак, диафрагма, черен дроб, и да ме затворят, защото толкова много разсейки е невъзможно да бъдат почистени. И животът ми просто щеше да свърши", разказва Елена и допълва, че след проведената терапия надеждата й се връща.

Животът на 44-годишната майка на две деца се обръща на 180 градуса в средата на септември, когато забелязва странно гнойно образование на корема. До този момент няма никакви болки, липсват всякакви оплаквания. Елена се обажда се на приятел хирург, който започва лечение с антибиотици, но назначената терапия не дава резултат. Нещата се изясняват, когато излизат резултатите от цитологично изследване. Хирургът й съобщава ужасната диагноза и не спестява, че нещата са толкова напреднали и в този случай традиционната хирургия е безсилна.

Единственото спасение за нея е в пловдивската верига болници "Медлайн-Централ Хоспитал", която отскоро е оборудвана със собствен уникален апарат за лечение на онкоболни в напреднал стадий. Тук акушер-гинекологът д-р Георги Крумов (вицешеф на Българската федерация по тенис) и неговият екип прилагат най-иновативния метод за борба с рака - хипертермична интраперитонеална химиотерапия (ХАЙПЕК). Това е алтернативен оперативен метод за онкоболни, чието състояние след интервенцията се подобрява, а животът им се удължава.

В елитната болница в Пловдив Елена преминава редица прегледи и изследвания, включително с най-модерния 4 D ехограф, за да се определят точните места на туморния процес. Интервенцията продължава 12 часа - направена е голяма операция за изчистване на туморите и техните метастази от перитонеума, след това е поставен химиотерапевтик с температура 42-43 градуса, който се раздвижва от апаратурата и "изплаква" перитонеалната кухина с медикаменти. По този начин се унищожават останалите свободни ракови клетки, незабележими с просто око, и не им се позволява да образуват след време нови тумори, водещи до повторна поява на болестта. "Щастлива съм, че вече има и български болници, които предлагат терапия на световно ниво", допълва 44-годишната пазарджиклийка Елена Гроздева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве