„Хамелеон Бонапарт” издъхна на 86 години

Ширак се смята за един от тези последователи на Шарл дьо Гол във френската политика, които са положили най-много усилия за издигането на профила на Франция.

Жак Ширак почина в дома си (обзор)

В продължение на 18 години бе кмет на Париж

Бившият президент на Франция бе противник на офанзивата в Ирак

На 86-годишна възраст в Париж почина бившият президент и премиер на Франция, както и кмет на фленската столица Жак Ширак, предадоха световните агенции.

Ройтерс цитира зет му Фредерик Сала-Бару, според когото бившият държавник е приключил земният си път спокойно, в дома си и заобиколен от близките си.

Обитател на Елисейския дворец между 1995 и 2007 г., Ширак се смята за един от тези последователи на Шарл дьо Гол във френската политика, които са положили най-много усилия за издигането на профила на Франция като фактор на световната и европейската сцена. Градоначалник на Париж в продължение на 18 години, служил като министър-председател при президенти от левицата и от десницата, залитал както към комунизма, така и към крайния национализъм, Ширак ще остане в аналите на френския политически живот с прякора си “Хамелеон Бонапарт”. И в тези на световната история като президентът на Франция опълчил се на водената от САЩ и Великобритания война в Ирак и заклеймил страните от Източна Европа, подкрепили водената от Вашингтон международна коалиция, за това че са “изпуснали изключителна възможност просто да си замълчат”.

В Европа Ширак е сочен за един от големите радетели за задълбочаване на интеграцията в ЕС и инженер на тясното френско-германско сближаване през 1990-те, заедно с канцлера Герхард Шрьодер. Той е и първият френски държавник, осъден през 2012 г.. за злоупотреба с публични средства, след присъдата срещу бившия сътрудник на нацистката окупация маршал Филип Петен през 1945 г.

Канцлерката Ангела Меркел нарече Ширак в съболезнователната си телеграма “голям партньор и приятел на германците”, докато за председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер европейският “континент е загубил стожер със силни убеждения”. Бившият президент на Франция Никола Саркози сподели, че с кончината на Ширак е загубил ментор, а настоящият държавен глава Еманюел Макрон обяви официално обръщение към нацията снощи вечерта по повод скръбната вест.

Очаква се тленните останки на бившия президент да бъдат изложени за поклонение в дните, предшестващи погребението му с държавни почести, което се очаква до края на седмицата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят