Хамилтън отнесе Ботас в Испания

Люис Хамилтън взе сериозно предимство във вътрешната битка в „Мерцедес“ срещу „разбунтувалия“ се съотборник Валтери Ботас. Британецът спечели Гран при на Испания и излезе начело в генералното класиране със 112 точки, докато финландският му колега, който водеше с 1 т., сега е втори със 105.

Световният шампион нанесе удара си още на старта, когато се оказа по-бърз в оспорвания „спринт“ до първия завой. Малка интрига се появи след средата на гонката, когато сблъсък между Ландо Норис („Макларън“) и Ланс Строл (Рейсинг Пойнт“) доведе до излизане на кола за сигурност. При рестарта обаче Хамилтън реагира по-добре и набързо поведе с 4 секунди още преди да бъде позволено използването на системата DRS. В този момент той си осигури и допълнителната точка за най-бърза обиколка. А успехът бе отпразнуван със знаменитите мустаци на Дитер Цетше, директор на „Мерцедес-Бенц“, който от своя страна излезе на подиума, за да прибере наградата за победител при конструкторите.

Така състезанието на пистата „Каталуня“ се превърна в пета поредна двойна победа на „сребърните стрели“ в пет кръга от началото на сезона. И двете им коли в нито един момент не позволиха някой друг да си мечтае за нещо повече от третото място. Единственият инфарктен момент беше в метрите след старта, когато Себастиан Фетел („Ферари“) замалко да мине пред Ботас, но блокира едната си гума и така попречи на съотборника си Шарл Льоклер да изскочи отпред. От това се възползва Макс Верстапен („Ред Бул“), който изпревари червените коли и в крайна сметка завърши трети.

Любопитен сценарий се разигра в лагера на „скудерията“ след случката на старта. Първо от бокса наредиха на Фетел да пусне Льоклер и германецът се подчини. Двамата размениха местата си в 12-ата обиколка, но ситуацията се повтори с обратен знак в 41-ата, когато младокът от Монако върна жеста, отново по заповед. Но дори това не помогна на Фетел да се пребори за място на подиума.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт