Хаос с кампанията за директни плащания на фермерите

Удължават срока за подаване на документи до 23 май

Опашки пред общинските служби по земеделие

Пълен хаос цари и тази година с подаването на заявления за директните плащания на площ, оплакаха се пред “Труд” земеделски производители. Кампанията трябваше да започне на 1 март, но това не се случи, защото системата не работеше, разказа Коста Петров, председател на сдружение “Българска праскова”. Когато дойде моментът да подаваме заявления, косите ни се изправят. Връщат ни по 2-3 пъти и все има грешки, и все липсват документи, посочи той.

Всяка година министерство на земеделието уж прави подобрения в системата, а в същото време тя става все по-сложна, категоричен беше фермерът. По думите му на стопаните им се налага да губят по две седмици в годината по администрациите, вместо да са на полето.

Системата е сложна и обременена, а накрая парите отиват при “чертожниците” - тези, които държат земята, а не при тези, които произвеждат, заяви Петров.

Всяка година кампанията стартира със закъснение, като причината обикновено е в информационната система. Колегите, които отидоха в първите дни, ги върнаха, не могат да им приемат документите, разказа председателят на сдружението.

Според Мария Милтенова, председател на Съюза на градинарите, причина за забавянето е задължителната регистрация на правни основания за ползване на земеделските земи. Те бяха въведени през 2015 г., като срокът за регистрацията на документи, доказващи наличие на правни основания, беше до 15 февруари. От миналата година той вече е удължен до края на периода за подаване на заявления за подпомагане. Въпреки това и тази година опашки се извиха пред общинските служби по земеделие.

Затова земеделското министерство предвижда да удължи срока на кампанията с 1 седмица - до 23 май. Очаква се до 15 май ЕК да се произнесе дали срокът може да бъде удължен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика