Хари качи принцесата на 295 електрически коня

Кабриото струва 473 хил. евро

Младоженците направиха голяма реклама на електромобилите, които стават задължителни във Великобритания от 2040 г.

Великобритания планира да забрани продажбата на нови бензинови и дизелови коли през 2040 г. Времето ще покаже дали тази “наелектризираща” идея ще се осъществи, но традиционните британски марки отсега започват да минават на ток. Страхотна реклама им направиха принц Хари и Мегън Маркъл по време на сватбата на годината.

След бракосъчетанието младоженците напуснаха уиндзорския замък и се отправиха към вечерното си парти с красив ретро кабриолет Jaguar E-Type, задвижван от електрически двигател. Принц Хари кавалерски отвори вратата на съпругата си, като й помогна да заеме мястото отпред, а след това сам седна от “грешната” страна зад нетипичния за Обединеното кралство ляво разположен дървен волан. После младоженецът даде газ, пардон – ток, към резиденцията Фрогмър Хаус за приема в тесен семеен кръг, организиран от неговия баща принц Чарлз. В този момент щракането от апаратите на фотографите се чуваше по-силно от мотора на автомобила. И това няма нищо странно, защото зад класическия дизайн на култовия E-Type от 60-те години на миналия век не работи гласовит бензинов двигател, а безшумен електромотор.

Според информация от пресслужбата на Кралското семейство, кабриото на принц Хари и херцогиня Мегън е Jaguar Е-Type Concept Zero. Това е уникален автомобил, изработен в един единствен екземпляр. Той е с оригинална каросерия от 1968 г., възстановена и трансформирана за електрическо задвижване от отдела Classic Works на Jaguar. На мястото на двигателя V12 под дългия преден капак е инсталиран мощен електрически модул, който осигурява по-добра динамика, отколкото автентичния бензинов мотор. Ако принц Хари бе настъпил педала до дупка, прическата на съпругата му щеше да отиде “на кино” и вероятно щеше да го сполети първият семеен скандал. Ускорението на електрическия E-Type от 0 до 100 км/ч отнема само 5,5 секунди и по скоростни характеристики тази кола превъзхожда класическия спортен модел с бензинов мотор.

Освен подмяната на двигателя, инженерите на Jaguar са инсталирали в сватбеното кабрио модерни електронни системи, LED фарове и някои други съвременни технологии. Каросерията е почти непокътната, защото в продължение на десетилетия E-Type е сочен като еталон за автомобилна естетика. Самият Енцо Ферари казва, че това е най-красивата кола за всички времена. С интегрирания електродвигател с мощност 295 конски сили и пакет батерии с капацитет 40 киловатчаса новата интерпретация на класическия модел изминава до 270 км с едно зареждане. Цената на униката се изчислява на 473 000 евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили