Харманли - столица на преселниците

Чакаме транш от 108 млн. евро от ЕС

Ако афганистан­ците продължават да прииждат, ще ги настаняват в две контейнерни селища

Харманли се превръща в столица на преселниците. Въпреки протестите на местните именно на територията на бившето поделение в града е изградено и едно контейнерно селище с 400 места. Предстои да се направи и второ, научи “Труд” от депутати. Само преди три седмици в Харманли имаше около 400 преселници в центъра, в момента са 3200 от общо 5568 настанени във всички лагери на територията на страната.

В момента бежанските центрове в страната работят със 7% над капацитета си, съобщи вчера пред радио “Фокус” Димитър Киров, който е началник на дирекция “Качество на процедурата за международна закрила” към Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Той увери, че се вземат допълнителни мерки за осигуряване на условия за настаняване въпреки запълнените места.

“Някои от помещенията са оборудвани с допълнителни легла. Освен това агенцията разполага с изградено контейнерно селище с капацитет от 400 души, което при необходимост ще бъде приведено в експлоатация. Предвидено е изграждането и на второ такова със същия капацитет, а именно - още 400 места за чужденците, търсещи закрила”, обясни Димитър Киров.

Той добави, че от началото на годината над 10 000 мигранти са напуснали доброволно бежанските центрове, което значително забавя процедурата за получаване на статут, но докато тя тече, чужденците имат право свободно да се придвижват у нас.

На сайта на агенцията за бежанците последната справка за броя на преселниците е от август. Данни за националността на хората в центровете там няма. От отдел “Връзки с обществеността” отговориха на “Труд”, че към 3 октомври центърът в Харманли е запълнен 132%.

Междувременно от правителствената пресслужба съобщиха, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е изпратил писмо до министър-председателя Бойко Борисов, в което го уверява, че се очаква тази седмица да бъдат подписани грантовите споразумения по отпуснатите 108 млн. евро от ЕС за овладяване на миграционния натиск по границите на България.

 

И европолицаи пазят границата ни

В България стартира нова агенция на ЕС

На ГКПП Капитан Андреево представят техника и оборудване

В критични ситуации при силен миграционен натиск Брюксел ще може да изпраща екипи за бърза намеса по външните граници на Европейския съюз. Това ще стане възможно, след като в четвъртък в България стартира работата на новата агенция на ЕС „Европейска гранична и брегова охрана“. Тя обединява дейността на досегашната агенция Фронтекс и националните власти. Структурата няма да разполага със собствени граничари, а ще разчита на пул от 1500 служители, които ще бъдат избрани от държавите членки на ЕС. Намеренията на Брюксел бяха 40 от тях да са българи.

Утре на ГКПП Капитан Андреево ще бъде представена техниката, оборудването и екипите на новата агенция на ЕС. Предвидена е и пресконференция с участието на Бойко Борисов, Румяна Бъчварова, както и на еврокомисаря по миграция Димитрис Аврамопулос.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България