Харчим с 90% повече за туристически пътувания

Разходите за почивки и екскурзии в страната се увеличават над два пъти

Парите за командировки са със 17% повече

Повишаването на доходите доведе до сериозен ръст на пътуванията на българите в страната и чужбина. През 2017 г. общият размер на разходите за лични и служебни пътувания нараства с 47% и достига 1,879 млрд. лв., сочат данните на НСИ.

От тях само 127 млн. лв. са за командировки, а останалите над 1,752 млрд. лв. са за лични пътувания. Тук влизат не само екскурзиите и почивките, но и посещенията при роднини и близки в страната и чужбина, както и пътуванията с цел посещение на спортни или културни мероприятия. Най-сериозен ръст в размер на 90% обаче има при разходите за туристически пакети, за които българите са похарчили над 277 млн. лв. за година. От тях 91,3 млн. лв. са за организирани туристически пътувания в страната, докато за почивки и екскурзии в чужбина са похарчени двойно повече пари - 186 млн. лв.

Тази голяма разлика се дължи на факта, че повечето хора плащат за туристически пакети при пътуване в чужбина, докато за екскурзиите и отсядането в хотел през уикенда в страната не ползват туроператор, и съответно не купуват туристически пакети, а сами организират пътуването и нощувката си.

Разходите за туристически пакети в страната нарастват със 128%, докато похарчените пари за почивки и екскурзии в чужбина се увеличават със 76,5%. За последните 5 години разходите на българите за туристически пакети нарастват близо три пъти.

Разходите за командировки през 2017 г. нарастват със 17%. Парите за служебни пътувания в страната се увеличават само с 6,8% и достигат 45 млн. лв. За командировки в чужбина обаче разходите нарастват много повече - с над 23% и надминават 82 млн. лв. Което ясно показва, че бизнесът търси все повече възможности за развитие чрез чуждестранни партньори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика