Хасан Адемов - Доктор Разум

В извънреден брифинг председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обяви, че д-р Хасан Адемов е първият български народен представител, заразен от коварния COVID-19. Веднага след това всички депутати трябваше да преминат през тестове, за да разбере докъде се е разпространила заразата в залата. Екипът на “Труд” пожелава на д-р Адемов да се справи с болестта, така както се е справял с всички трудности през своя път.

До този момент в дискусиите, в които е участвал д-р Адемов, винаги е държал една професионална дистанция. Интересно е как ще се промени отношението на председателя на Комисията по труда и социалната политика, когато излезе от болницата. Д-р Адемов активно участваше в споровете около мерките да не се допусне коронавирус епидемията у нас. Неговото становище се развиваше с времето и разминаваше с властта. В началото той предупреждаваше, че трябва да се внимава с карантината. Търсеше баланса.

“Ситуацията с коронавируса и това дали карантинния период от 14 дни трябва да се поема от държавата или да бъде под формата на платен или неплатен отпуск на пациента, създава впечатлението за противоречие между медицинската и финансовата целесъобразност. Важни са медицинските аргументи, за да не допуснем разпространението на заразата в България. Важни са и аргументите бюджетът на НОИ да бъде съхранен”, каза мъдро д-р Адемов преди малко повече от месец.

В същото време тезата на управляващите беше следната: ако държавата поеме разходите на карантинираните, НОИ ще изгърми. Това беше само преди един месец.

Бай Хасан, както свойски го наричат близките му хора и репортерите, които го познават отдавна е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих. През 1979 година завършва Медицинския университет във Варна и специализира анестезиология и реанимация.

На местните избори през 2011 година той е издигнат от листата на ДПС като кандидат за кмет на Разград. Класира се на трето място, след Денчо Бояджиев (ИК, подкрепен от БСП) и Валентин Василев (от ГЕРБ), като получава 6069 гласа (25,83%). Народен представител в седем парламента. Министър на труда и социалните грижи в правителството на Пламен Орешарски. Един от малкото по онова време, за когото не се чу лоша дума, въпреки едногодишните протести.

Интересно е и как бай Хасан стана социален министър. До голяма степен именно работещите в социалната система го и наложиха по време на консултациите дни преди обявяването на кабинета. Тогава ДПС поиска 3 министерства - на екологията, на земеделието и на транспорта, а идеята е била на постовете да са политици с български имена. Натискът на социалните партньори изтласкват Адемов на първа линия.

В дългата си кариера като депутат, в която се открои като един от малкото хора, които разбират от сложната социална система, Хасан Адемов винаги е слагал професионалните аргументи над политиканстването. Не говори помпозно, не е човек на митинга, така да се каже. Той е един от малкото политици, които успяват да водят конструктивен диалог. Дали партията му е във властта или извън нея, той е експертът, с когото се консултират всички.

Медицината го съпътства през целия му живот. Синът му е зъболекар, съпругата медицинска сестра. Родната му сестра и съпругът є също са в здравния сектор. Двамата му племенници са лекари в София и единствено синът му Аян е издънка на рода. Той завършва Право в Хага през 2016 г., след това работи известно време в международна фирма в Амстердам и в същото време следва магистратура по Данъчно право в Маастрихт. От септември 2019 г. е в София и продължава да работи за същата фирма.

Самият Хасан Адемов разказва, че от дете е избрал лекарската професия. Дядо му бил лечител, който изучавал източната медицина. Неговата сестра първа се захваща с медицината, а след това и той.

Във Варненския медицински институт той бил изключително последователен и задълбочен в ученето. Преподавателите му предсказвали научна кариера. Патриархалните традиции обаче връщат д-р Адемов в родния Исперих и като лекар и като добър син, който да се грижи за родителите си. Ако сме точни лекарският му път тръгва от село Йонково, където поема медицинския пункт. Представяте ли си, в селото е имало лекар, акушерка и санитарка, а веднъж седмично наминавал и зъболекар. Все пак, болницата в Исперих изревнувала, че талантливия доктор е запратен на село и го привлича съвсем скоро.

Трудолюбието на Хасан Адемов е пословично. Като студент той разчита единствено на собствения си труд. Учел и работел едновременно. Искал да бъде образован, способен професионалист, но и добре изглеждащ мъж. Купувал само най-хубавото и модерно.

В болницата в Исперих се среща с Бехтидже, медицинска сестра. Всичко става много бързо. Любовта взема своето - ергенството, но и дава своето - ражда се синът им Артам. През 1993 г. се ражда и Аян.

Артам се връща в Исперих, където има собствен зъболекарски кабинет, а майка му е медицинска сестра. Аян, както казахме е издънката на лекарския род.

След промените политиката го поглъща.

 

Философия на обществото

В първите дни като народен представител професията много му липсвала и се опитвал да компенсира с четене, но сетне разбира, че добрите закони, добре функциониращото общество са много по-важни. Освен, че е сложно да се балансира между интересите между различните прослойки на обществото, е още по-трудно да се промени начина на мислене на хората. Темата за пенсиите става важна едва когато е късно. “Притиснати от ежедневието и от нуждата да осигурят оцеляването си, хората днес са готови да пожертват социалната си сигурност в бъдеще. Техният хоризонт е края на месеца, а не края на трудовия им стаж”, казва доктор Адемов пред "Труд".

 

За него

В мислите си сме с него

Сега разбирам, че д-р Хасан Адемов е дал положителна проба за коронавирус. Нека Всевишния го дари със сила бързо да преодолее този труден момент! В мислите и молитвите ни сме с теб, приятелю!

Нихат Кабил

 

Пожелавам му да се възстанови

Пожелавам бързо възстановяване на Хасан Адемов. Утре ще бъдат тествани всички народни представители. Позицията ми е, ако има други заразени - остават в карантина, здравите продължават работа с маски и намален състав при обсъждане на законопроекти, гласуване в определен час, електронно или с полагане на подпис. И тестове всяка седмица.

Кристиан Вигенин

 

Той е силен мъж

Доктор Хасан Адемов е дал положителен резултат от тест за коронавирус. Докторе, ти си силен мъж и прекрасен човек! Вярвам, че ще преодолееш и това изпитание, както много други досега! Ние сме с теб!

Четин Казак

 

Сериозен човек

Желая бързо възстановяване на Хасан Адемов - сериозен мъж, експерт и професионалист.

Сега, не разбрах защо беше нужно Цвета Караянчева да ни съобщава тази новина в 23.30. Това е отвъд моите разбирания за нещата. Можеше спокойно да се обяви утре сутрин.

Михаил Балабанов, бивш лидер на младежкото БСП

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети