Хасан Адемов: Съдбата на деца с увреждания не може да бъде заложник за главата на министър

„Съдбата на деца с увреждания не може да бъде заложник за главата на министър, който и да е той. Проблемите на хората с увреждания са от дълги години, много по-назад във времето и не започват с оставката на министър Бисер Петков". Това заяви пред БТВ председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Хасан Адемов.

„Искам да кажа нещо, което стои в основата на сгъстяването на проблемите през последните месеци и седмици. Знаете, че в управлението на този мандат участват националисти и като че ли патриотичната пара в предизборната и управленска програма вместо в реалната политика, отива повече в свирката.

Още в предизборната програма на Патриотите Каракачанов заяви, че ще се икономисат 600 млн. лв. от ревизията на инвалидните пенсии. Една година вече се вижда, че това няма как да стане”, категоричен е Адемов.

„Министър Петков беше принуден да внесе концепция за поредната реформа в ТЕЛК и това доведе до повишаване на напрежението и протест на майките на деца с увреждания. Като профил той е изключително деликатен и диалогичен, и намери общ език с хората с увреждания.

След оставката му се появи безпрецедентна подкрепа. Аз обаче я очаквах преди това, защото усилията бяха само негови, той остана сам”, заяви Адемов и допълни, че политиката за хора с увреждания е хоризонтална, не може да бъде вкарана само в едно ведомство.

„Мисля, че Мая Манолова е участвала в подготовката на новия закон, но основните текстове са на майките на деца с увреждания. Министърът по телефона е приел законопроекта, като според омбудсмана не се изискват допълнителни финансови ресурси – нещо, което е изключително съмнително. На разговор с премиера министър Петков е заявил, че мерките ще струват минимум 300 млн. лв. за всяка година”, обясни Адемов.

По думите му, не е възможно да има решение на проблемите на хората с увреждания без някакъв допълнителен финансов ресурс.

„Необходим е екипен принцип за решаването на тези проблеми. Много се надявам това да не е измерване на рейтинги на участниците в този диалог, но е възможно е да има и такъв момент. Трябва да бъде потърсен начин да се балансират възможностите. Ясно е, че са нужни отстъпки и от двете страни”, допълни Адемов.

Като депутат от ДПС, той коментира внесения вот на недоверие от БСП към кабинета „Борисов” 3 на тема „Сигурност”.

„Нека да внесат аргументите и мотивите на вота и тогава партията ще реши дали да ги подкрепи. Ние имаме основания за това като опозиция, но и сме удовлетворени сме от факта, че след шест месеца БСП стигнаха до извода, че актуалната тема за вот на недоверие е „Сигурност”. Ние я бяхме предложили още на миналия вот”, допълни Адемов.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България