Хасан Азис: Местните власти трябва да решават въпросите с безработицата и сигурността

Хасан Азис

Местните власти са институциите, които трябва да решават въпросите с безработицата, със стандарта на живот, с транспортната свързаност между регионите, с миграцията и сигурността, и околната среда. Това заяви Хасан Азис, кмет на Кърджали и зам.-председател на ДПС по БНТ след срещата в Брюксел на Комитета на регионите на ЕС. На провелата се среща са присъствали повече от 50 представители на различни институции и представители на местните регионални власти.

"На тази сесия, всъщност, се даде оценка включително и за многогодишната финансова рамка на Европейския съюз за следващия програмен период. Бяха изведени няколко акцента. На първо място затова, че местните власти са институциите, които трябва да решават въпросите с безработицата, със стандарта на живот, с транспортната свързаност между регионите, разбира се, с миграцията и сигурността, и околната среда. Все теми, които бяха повдигнати от председателя на управителния съвет и като становище на българските местни власти.

Хасан Азис сподели, че всички общини, представители на местните регионални власти в Европа, са създали един алианс за подкрепа и повишаването на кохезионната политика и за увеличаване на възможността общините да получават повече средства", разказа Хасан Азис.

"В Кърджали, примерно, няма безработица, има фирми, фабрики, които са създадени и то благодарение на усилията на местната власт без държавата да е узнала, че има такова нещо", добави той.

Кметът на Кърджали каза още, че това, което трябва да се направи е да се подготвят хората, особено младежите, за повишаване на квалификацията, защото това е големият проблем, който трябва да се реши в страната ни.

"Тютюнопроизводството вече не е приоритет за нас, не е приоритет и за младите хора. В момента това, което аз се опитвам да правя като кмет на Кърджали е да развивам високотехнологичните производства. В момента, в Кърджали се намира най-модерният завод за авточасти в Европа. Над 3000 души, в момента, работят в завода на 24-часов работен режим", добави Хасан Азис.

По думите му, няма подкрепа от централната власт в развитието на общините, защото няма диалог с местната власт и адекватна политика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика