Хасан Азис: През последната година има намеса в назначенията

Хасан Азис

НСОРБ няма становище за случая в Хасково

Ръководството на Националното сдружение на общините (НСОРБ) няма становище по въпроса с назначенията в Хасково и няма как да има, защото то не е политически арбитър, за да решава и да бъде страна по един или друг въпрос. Това заяви Хасан Азис, кмет на Кърджали, член на ръководството на ДПС и зам.-председател на сдружението на общините, по БТВ.

По думите му обаче има тенденция, която се наблюдава през последната година, за такъв тип намеса. „Тук основната отговорност до какво степен политическите назначения ще бъдат доминирани над нормалните назначения на съответните кадри, които отговарят на определени критерии, е въпрос на политическа зрялост и отговорност на политическата партия. Всеки от кметовете, в зависимост от своя опит и подход, в координация с партията решават да не прескочат границите на тази чувствителност. Явно в Хасково тази граница е прескочена многократно и затова се появява този проблем”, каза Хасан Азис.

Според него кметовете трябва да бъдат оставени да вършат своята работа в допустими граници на чувствителност, за да не се получават подобни неща.

Във връзка с информациите, че община Кърджали ще получи 14 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ от държавата, Азис поясни, че парите са 13 млн. 856 хил. лв. и са по оперативна програма „Региони в растеж”. По думите му общината е подготвила документите си и е подписала договори за образователна инфраструктура. Възползвала се е от оперативната програма без да вземе една стотинка от националния бюджет.

"Община Кърджали прави най-голямата си инвестиция в областта на образованието за последните 50-60 г.", изтъкна Хасан Азис. Той обясни, че парите ще отидат за петте големи училища, които ще бъдат санирани и ще бъдат оборудвани с най-нова техника.

Също така една от детските градини, която повече от 30 години не функционира, ще получи финансиране от порядъка на 1 млн. и 600 хиляди лв. и ще стане най-модерната в страната. Хасан Азис допълни, че всяка година община Кърджали дофинансира специфични дейности, които трябва да се плащат от държавата.

„От местните приходи за един мандат, за 4 години, ние дофинансираме дейност, която държавата трябва да подпомага. Подпомагаме с 1 милион и 500 хил. лева общините – слетите паралелки, недостигът на заплати в училищата, ремонти, дейности, които се извършват в училищата.

Кметът на Кърджали коментира и предлаганите промени в такса „Смет”, като по думите му от сдружението на общините не са съгласни с тях. Поискали са дълъг период от време, в който да направят информационна кампания, за да обяснят на хората как и по какъв начин ще се формира такса смет, предвид новите методи, които се предлагат.

На второ място са поискали още един метод, който да присъства във всички други предложения в Закона за местните данъци и такси – това е методът за РЗП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България