Хванаха куриера на измамниците, тормозили Попово

36-годишният безработен отнесъл парите от двете измами в Русе

Телефонните измамници, които тормозиха Попово в последните дни, изгубиха куриера си, който ползвали за прибиране на парите в двата успешни от всичките им опити.

В ареста е 36-годишен мъж от града, който обяснил, че пуснал обява, че си търси работа. Така бил нает по телефона да събира пратки и да ги оставя на определени места. Пратките в случая се оказали пари от измами.

Първата е от миналия петък, когато 71-годишна жена оставила торба с 2500 лв. пред дома си. В понеделник нейна 76-годишна съгражданка пък метнала от терасата 1335 лв.

Първата пратката куриерът въобще не отворил и не знаел, че има пари. Втората обаче погледнал. Въпреки това се качил на автобуса и занесъл двете торби в Русе, както бил инструктиран. Оставил ги на посоченото място, без да се среща с поръчителите. Така парите стигнали до измамниците. За свършената работа мъжът от Попово получил 250 лв., които сега ще му струват съд и присъда, както и връщане на сумите на измамените.

И в двата случая жените са били излагани от мъж, представящ се за полицай, че тече операция за залавянето на телефонни измамници. Убедил ги, че те персонално са набелязани от престъпниците, които щели да им звънят след малко, за да искат пари. Инструктажът бил да предадат колкото имат, после полицията щяла да им ги върне. Какъвто е сценарият, следвало и обаждане от измамниците, които заплашвали жертвите и искали по 10-20 000 лв., че и повече, с идея да приберат всички налични суми от стресираните си жертви.

Телефонните измамници атакуват отделните градове, когато успеят да си наемат куриер от същото или близко населено място, за да могат бързо да го изпращат на адресите на измамените. В случая, ползваният тези дни в Попово, вече е арестуван и вероятно престъпниците усилено си търсят нов по обявите. Междувременно може да се насочват и към друг град в околията, който да подложат на тормоз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право