Хванаха посредниците, които предавали парите на пловдивските професори

Окръжна прокуратура-Пловдив наблюдава две досъдебни производства за подкупи, давани на хабилитирани преподаватели от Университета по хранителни технологии (УХТ) във връзка с провеждани изпити в учебното заведение. Както вече стана ясно двама преподаватели от ВУЗ-а са арестувани по подозрение за корупция. Сега от държавното обвинение, съобщиха, че по случая са задържани и двама посредници, които помагали на професорите в схемата.

По едното дело са повдигнати обвинения на професор С.В., на 66 г., за това, че е поискал дар – пари в размер на 600 лева, за да постави положителна оценка върху две изпитни работи на студент, с които да удостовери успешно положени изпити по учебните предмети – „Механика“, 2 част и „Съпротивление на материалите“, без да са проведени такива изпити.

По случая към наказателна отговорност са привлечени в качеството на помагачи и други две лица – Д.Д., на 38 г., и П.К., на 61 г., по отношение на които са повдигнати обвинения с горепосочената правна квалификация. Единият от посредниците е с мярка за неотклонение „подписка“, а другият помагач, както и професор С.В. са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

По второто дело са повдигнати обвинения на професор Н.Б., на 59 г., за това, че е поискал дар – пари в размер на 600 лева, за да постави положителна оценка върху изпитни задачи и техните решения на двама студенти, с които да удостовери успешно положени изпити на лицата по учебната дисциплина – „Теоретична електротехника“, 1 част. По случая към наказателна отговорност е привлечен в качеството на помагач Д.Д., на 61 г., по отношение, на който е повдигнато обвинение с горепосочената правна квалификация. Професор Н.Б. е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

За престъплението по чл.301 ал. 1 от Наказателния кодекс законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 6 години и глоба до 5 000 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право