Хванаха „указатели” за гласуване, залепени на плочки пред избирателна секция

Снимка: Архив

Агитационните материали, с отбелязания номер на партия, били с големината на кибритена кутийка

Рационализация на помощните материали, указващи кой номер да бъде зачеркнат в бюлетината, е била въведена в Разградско, където на плочките пред една от селските секционни избирателни комисии (СИК) били залепени материали със съответния номер на партия.

„Указателите” били четири на брой и с големина на кибритени кутийки. Вероятно избирателите доста са се затруднили да ги разчетат, заради мини размерите, и суетенето може да е привлякло вниманието на наблюдатели или застъпници, които алармирали друга политическа сила още сутринта в изборния ден. От там сигналът е стигнал до Районната избирателна комисия, чиято проверка потвърдила наличието на такава агитация, която била премахната.

Общо седем жалби са постъпили до 15,30 часа в РИК-Разград. На два пъти са подавани сигнали за изземване на мобилни телефони преди гласуване в една СИК. След първия е разпоредено това да престане и вторият сигнал не е бил потвърден. Имало е жалба за присъствие на селски кмет в секция и агитация от негов колега в друго населено място. Посоченото в тях не е било потвърдено при проверките.

В РИК са получени запитвания от хора, които били в забранителния списък, защото настоящият им адрес не бил у нас, а в страна извън Европейския съюз. „Те имат постоянен адрес в България, живеят тук от година или повече, но не са минали да се регистрират по съответния ред и сега не могат да гласуват. Правим и писмено запитване до ЦИК по въпроса”, казаха от комисията. Това се отнасяло за хора, които били с настоящ адрес в Турция, САЩ, Дубай. За да гласуват на евровота, обаче, трябвало последните 3 месеца да са били с настоящ адрес в страна членка на ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България