Хванаха 400 кг хероин, пратка от Иран за Холандия

След разследване на прокуратурата, МВР и Агенция "Митници" по противодействие на наркотрафика са задържани над 400 кг хероин на стойност над 63 млн. лв. Рекордното количество дрога пристигнало у нас на 17 май с ТИР от Иран. В склад на фирма в София е било претоварено в български камион, пътуващ за Холандия. Този камион, който по документи возел плочки теракота, е бил заловен от митничарите на Дунав мост. Само няколко часа след откриването на хероина в София е задържан 43-годишният управител на фирмата, която притежава склада.

Подробности съобщиха на брифинг главният прокурор Сотир Цацаров, главният секретар на МВР Младен Маринов и директора на Агенция "Митници" Георги Костов.

За акцията, координирана от Центъра за противодействие на контрабандата, главният прокурор Цацаров благодари на Окръжна прокуратура Видин, на Митницата в Лом, на служителите на Гранична полиция и ГДБОП.

Цацаров припомни предишни два случая на заловени количества хероин. И в двата случая пратката идва от Иран. При първия е проверен ТИР, по документи превозващ доматено пюре. В консервите от доматено пюре при проверка е открито голямо количество хероин.

На 5 юли 2016 в 17.30 часа на ГКПП „Лесово“ започва митническа проверка на товарен автомобил с полуремарке. ТИР-ът е с иранска регистрация, шофьорът е ирански гражданин и товарът на ТИР-а са кутии с доматено пюре. „При извършената митническа проверка се установява, че в част от кутиите има хероин“, обясни той. „Огледът е доста труден от физическа гледна точка, на колегите им се налага, използвайки нормални отварачки, да отворят цялото количество в ТИР-а“, допълни главният прокурор. „Хероинът е с общо тегло 200 кг, концентрацията на активно вещество тогава е 58%. Стойността на хероина е 18 млн. лева“, заяви той. По думите му шофьорът на ТИР-а е задържан, а към настоящия момент тече срокът за внасяне на обвинителен акт в Окръжен съд - Ямбол.

На 24 април, 2017 г. спират за щателна проверка ТИР, превозващ консерви с подправки за паниране на пиле. Шофьорът е 56-годишен иранец. В товарния автомобил намират 214 кг хероин. По документи тирът е с крайна дестинация Полша. Крайният получател на първата пратка е Холандия. След проверка и при втория случай се оказва, че крайният получател е Холандия, обясни главният прокурор Сотир Цацаров.

Вчера, около 05.30 сутринта на ГКПП „Видин-Калафат“ екип на Митница - Лом спира за проверка товарен автомобил със софийска регистрация, управляван от 56-годишен шофьор без криминални прояви, който превозва 25 палета с общо тегло 23 тона теракотни плочи от България за Холандия, каза директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов.

„Колегите извършват анализ на транспортните документи и установяват, че изпращача е непозната фирма, а получателя на плочките в Холандия е фирма с предполагаема дейност, свързана с хранителните продукти“, обясни той. „Когато разпечатват един от палетите, установяват острата миризма на оцетна киселина, която насочва колегите, че може би става въпрос за наркотично вещество“, уточни Георги Костов.

„Общо са иззети 400 пакета по 1055 грама - общото тегло на иззето наркотично вещество е 423 кг 222 грама“, заяви директорът на Агенция „Митници“.

„По първични проверки на нашите експерти въпросният хероин е с изключително висока чистота, наближаваща 70%. Прогнозните му цена по разценка на съдебната ни система е 63 млн. 484 хил. лева“, обясни Георги Костов. „В случая веднага сработва механизмът на действие, на координация на всички структури, с които държавата разполага под ръководството на прокуратурата“, коментира той.

„Много бързо в рамките на няколко часа след установяване на наркотичното вещество колегите от МВР успяха да установят и задържат изпращача на пратката“, заяви Георги Костов. „Сега берем плодовете на труда ни, когато вследствие на ежеседмичните доклади при премиера, беше изграден постоянният център на противодействие на контрабандата“, каза още директорът на Агенция „Митници“.

Вследствие на бързо извършените справки и издирвателни мероприятия успяхме да установим склада, където е претоварена стоката и да задържим изпращача, който е организирал претоварването на стоката и изпращането й към крайната дестинация- Холандия. Това каза на брифинга в Съдебната палата главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов.

„Вследствие на работата беше установен целия път на стоката от преминаване на българо-турската граница на 17 май с влекач и ремарке с иранска регистрация, управлявано от иранец до мястото, където стоката е била разтоварена“, обясни той.

„Оттам е претоварена на български влекач и ремарке с водач на български гражданин, който е 56-годишен“, допълни Младен Маринов. По думите му цялата система е изградена с оглед на това да се прекъсне връзката с Иран, тъй като тя е рискова държава по отношение на стоки и товари към Западна Европа.

„Задържан е изпращача, той е управител на търговско дружество, на което съпругата му е собственик.

Към момента тя не е задържана, защото продължават оперативно-издирвателните мероприятия“, посочи гл. секретар на МВР и уточни, че седалището на дружеството е София. „Лицето е 43-годишен български граждани има криминални регистрации, но те не са по линия на наркотрафик и разпространение на наркотични вещества“, обясни Младен Маринов.

„Продължават процесуално-следствените действия на територията на София за документиране на всички действия и оглед на склада, където е претоварена стоката, разпитват се свидетели“, каза още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право