„Хей, бай хуй!” - китайски мандопоп хит или реформаторска драма

Звучи наивно лидерът на ДСБ Радан Кънев да съжалява хора като министри от Реформаторския блок, които управляват икономиката, здравеопазването, образованието и отбраната.

Има някакво фалшиво самодоволство на българския народ, че всичко тръгва от нас. Не, не тръгва от нас. Дори хитът „Хей, Бай Хуй“ , който изгря тези дни на българската сцена, е плагиатстван. Алтернативният мандопоп изпълнител Халил Фон (мандопоп - китайска мандаринска поп музика - б.а.) се опитва от доста време да се наложи на азиатския пазар. Ако съдим по хита му „Hei Bai Hui“, който е гледан от едва няколко десетки хиляди души на фона на два-три милиарда души пазар, хич не се справя добре. Но нека признаем, че все пак „Hei Bai Hui“ има и своите достойнства - хубав стил, американски привкус, а в него се разказва, че не всичко е черно-бяло в живота, а по-скоро леко сиво. Но статистиката на Ютюб показва, че Фон ще си остане неразбран. Представете си обаче това момче да беше казало на своя лидер Си Дзинпин „Хей, бай хуй, ти с кого се държиш така?“, но с българския контекст на „бай“ и на „хуй“! О, тогава щяхме да видим Ютюб хит в стилистиката на „разстрел на клет пънкар със зенитно оръдие пред пълния стадион на „Шанхайската Маракана“.

За сметка на Халил Фон „Хей, бай хуй“, изречено от лидера на ДСБ - Радан Кънев, стана суперизвестно парче у нас, при това само за една сутрин. Ето и рефрена: „В момента Борисов ги вика тези хора (лидерите на Реформаторския блок, които са и министри по собствена воля - б.а.), а аз ги съжалявам, честно казано, за ролята, в която се поставиха сами. И ги мъмри един по един, а той не им е шеф. Но те нямат зад гърба си техния лидер, който да му каже: Абе, Бай Хуй, ти с кого се държиш така, бе? Това да не ти е махалата, това да не са ти 90-те години?“

Първото нещо, което прави впечатление, е, че у нас има демокрация. Доказателство? Я си представете, че Радан Кънев си бе позволил такова изказване в Русия, Турция или пък... брррр... не дай боже в Китай. Нямаше вече да коментираме Реформаторския блок изобщо. Урановите мини щяха да бъдат най-светлото им бъдеще.

В България очевидно можеш да говориш и да правиш всичко. Проблемът е, че смислените неща, които очакваме, не се случват. Например мнозина очакваха реформаторите наистина да реформират в полза на хората и получиха значителна подкрепа на изборите. Най-важното, хората вярваха, че те са обединени. Уви... Днес само добре подготвен и опитен психиатър би могъл да каже кой кой е, какво се случва и защо се случва в Реформаторския блок.

Вярвам в гнева на Радан Кънев и съм убеден, че не е хуманно да се държиш унизително с членове на кабинета си, дори да се казваш Бойко Борисов. Но както казах, у нас можеш да правиш всичко и да казваш всичко - кеф ти унижават ти, кеф ти - напускаш.

Ако видя възрастен човек да се гаври с деца - о, боже, няма да се поколебая да му кажа доста груби неща, докато му нанасям физически щети, независимо дали побеждавам или губя, но в случая говорим за вицепремиер, за министри, за хора, които управляват десетки милиарди бюджет по най-важните сфери на обществото - здравеопазване, образование, отбрана и икономиката... Господи, това е цялата държава. Какво повече може да искаш от едно управление?

Смешно е Радан Кънев да съжалява хора, които притежават златна членска карта за божествения Олимп. Правят каквото си искат и то със съгласието на Бай Хуй! Лукарски може да продава златни мини, Кунева - златни учебници, Москов да купува злани ваксини, а Ненчев - златни самолети. И не само.

И не е ли това причината да няма кой да каже на премиера: „Хей, бай хуй, ти с кого се държиш така?“ Не е ли това съгласие в стил „Бий ме, бай Хуй, обичам властта“. И не е ли редно бай Радан да се сърди на своите приятели конформисти, че хем обичат властта, хем искат свобода. И още по-важното, не е ли време да се разберат в Реформаторския блок - дали са блок и ли просто втората част на словосъчетанието, което започва с „бай“?

Прав е Халил Фон. Той много мъдро пее: „Zhe shi jie hei bai hui se shen me yang zi cai shi dui de.“ (“Истината е, че светът не е само черно-бял, а сив.“ , примерно)

А Радан Кънев, след като е в съюз с ГЕРБ, трябва да помни една китайска мъдрост, когато говори за Борисов така: „Пренебрежението е нощта на ума, но нощ без луна и звезди.“

Израстък или нещо покрито

Има различни версии откъде произлиза думата “хуй” в българския език. Според някои специалисти по сравнително езикознание в древнославянските наречия видоизменената дума “хуевать” е означавала “скривам”, “крия” (срамотия, един вид). Хората са били свенливи. Преди конкретната дума много по-използвана била “кур”, която означава “петел”. Изследователи твърдят, че символът на петела се използва, защото... знаете защо. В руската етнография се твърди, че “хуй”, означава израстък, което пък е идентичното с шопско-врачанското “пич”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи