Хелзинки - раят за любители на книги

Дори в центъра на Хелзинки можете да поплувате или да посетите обществена сауна, без значение от времето навън. Снимки: Авторът

На пазара можете да купите бижута от хваналия Северното сияние лабрадорит

Най-много финландци можете да срещнете в местната библиотека Ооди

Дори на улицата плащате с карта

Ако случайно или по-вероятно напълно планирано се озовете във финландската столица Хелзинки, не пропускайте да посетите местната библиотека Ооди. Не, не си представяйте онези зали с прашни книги, глобуси от зората на географските открития и миризмата на история. Библиотеката на Хелзинки е построена по случай 100-годишнината от обявяване на независимостта на страната и отваря врати за посетители едва през миналата година. Това не пречи да я наричат Александрийската библиотека на севера и книжния рай на земята.

В Ооди можете да си изберете нещо за четене сред 3,4 млн. книги. Повечето от тях не стоят постоянно в сградата, но могат да бъдат избрани, поръчани и да ви бъдат доставени. Атмосферата предразполага да се сгушите на едно от стотиците кресла, пейки и кътчета и да потънете в картините, рисувани от въображение и думи. В библиотеката има зали за преговори и срещи. Можете да пиете кафе, да хапнете или просто да пообщувате. И не е чудно, че най-голямата концентрация на едно място в столицата е именно библиотеката. Не в бар, не на плажа или в сауната, а в Ооди (в превод от фински думата означава ода). И дори фактът, че страната се гордее с едно от най-добрите образования в света не прави този факт по-малко изумителен. И ако в други градове е задължително да посетите местна атракция, заведение или квартал, за да усетите пулса на града, в Хелзинки е достатъчно да се отбиете в библиотеката. Особено през есента и зимата, когато навън е доста студено.

Ако обаче навън грее слънце не пропускайте да се разходите по улиците на Хелзинки и да се насладите на местната архитектура и на зелените градини, украсени от разкошни, разноцветни цветя.

Най-добро място за шопинг, ако искате да си вземете нещо местно за спомен, е Пазарния площад, който се намира на брега на Балтийско море. Тук можете да се сдобиете с най-различни сувенири като магнити, дървени изделия, шапки, украсени със северни елени, аксесоари за сауна, традиционни чаши, изработени от еленски рога предмети, кожени палта и дизайнерски бижута. Сред най-атрактивните са тези, украсени с добивания в страната камък спектролит или познат още като лабрадорит. Според легендата преливащите цветове на камъка са заради факта, че в него било пленено Северното сияние от зъл магьосник. И въпреки че успели да го освободят част от цветната му магия останала пленена в спектролита. На сергиите можете да платите с карта. Както и навсякъде другаде във финландската столица.

На пазара можете да пробвате и местни морски специалитети.

Сред другите задължителни удоволствия, които трябва да опитате в Хелзинки, е посещението на местна сауна. Въпреки, че почти всеки финландец има такава у дома, местните често посещават и публични такива, които се намират край Балтийско море, така че след горещата отмора да можете да се изкъпете в студената вода навън. Дори и ако за това ви се наложи да изкопаете дупка в леда.

 

Разходете се с корабче из островите

Църквата в скалите е с акустика на концертна зала

Крепостта Суоменлина е защитена от ЮНЕСКО

Сред най-посещаваните забележителности на Хелзинки е Скалната църква Темппелиаукио кирко. Издълбана е директно в каменен масив и въпреки че на пръв поглед изглежда издигната преди доста столетия, всъщност е построена през 1960 г. Лутеранската църква разчита на естествената светлина, която се процежда през медения й купол. И на акустиката си, заради която често приютява музикални концерти. Въпреки че не всеки има шанс да им се наслади, за посетителите през цялото време звучи музика, изпълнена на църковния орган, макар и на запис.

Сред другите опции за свободното ви време в Хелзинки е възможността да си купите билет за някое от туристическите корабчета. Можете да ги вземете в близост до пазара и да си изберете от различни опции, които включват пътувания по различен маршрут и продължителност, както и пакети с храна и напитки.

Чрез морската разходка ще научите повече за историята и забележителностите на града. Или пък да се отбиете до крепостта Суоменлина, която е и едно от най-посещаваните места в страната. Изграждането на твърдината започва в средата на 18 век, когато Финландия все още е част от Швеция. Тя е част от списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство заради военната си архитектура. Крепостта е защитавала Хелзинки под три различни флага – руски, шведски и финландски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм