„Хемус” задминава Плевен след 3 години (обзор)

„Чували сме всякакви глупости за „Хемус” кой какво бил направил. Всъщност тя е била направена до Правец, знаете защо”, обяви премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят обяви, че отсечката Ябланица-Боаза ще е готова още тази есен

Участъкът от 134 км трябва да е завършен до 2023 г.

„До края на 2022 ще подминем Плевен, след това ще свържем и Търговище”, обяви премиерът Бойко Борисов по време на инспекцията на строителството на 10 - километровото трасе между Ябланица и Боаза на магистрала „Хемус”.

„Чували сме всякакви глупости за „Хемус” кой какво бил направил. Всъщност тя е била направена до Правец, знаете защо. И никой никога не е мислил да я прави, няма даже проект! А иначе всички умират да говорят за Северозапада, за Северна България и всичко останало”, подчерта премиерът.

„Убеден съм, че с построяването на АМ „Хемус” БВП на страната ще се вдигне с поне 10-20%. За това мога да се обзаложа. Мисля, че до края на 2022 година ще подминем Плевен. Убеден съм, че до 2 години ще се справят и от Белокопитово до Търговище”, прогнозира Борисов.

В края на миналата година правителството осигури 1,12 млрд. лв. без ДДС за изграждането на 134,14 км от АМ „Хемус” в участъка от пътен възел „Боаза” до пресичането с път I-5 Русе - Велико Търново. Трасето е възложено на „Автомагистрали” ЕАД, е разделено на 6 участъка.

Строителството на първите три от тях, от „Боаза” до пътен възел „Плевен” с обща дължина 51,5 километра ще стартира още тази година, а на останалите 83 км до пътя Русе - Велико Търново ще бъде изпълнено техническо проектиране.

Целият участък от 134 км трябва да бъде завършен до 2023 г.

По информация на Агенция „Пътна инфраструктура” работата по отсечката Ябланица-Боаза напредва и е напълно реалистично да е готова през есента - около половин година по-рано от предвиденото.

По договор отсечката трябва да е завършена през март 2020 г.

Днес, в присъствието на премиера Бойко Борисов, на строителния министър Петя Аврамова, на министъра на финансите Владислав Горанов и на председателя на УС на АПИ Георги Терзийски беше даден и символичният старт на строителството на отсечката Боаза - пътен възел „Дерманци”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България