Херо Мустафа - Силата на волята

Администрацията на Белия дом съобщи във вторник, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е номинирал за следващ американски посланик в България на мястото на Ерик Рубин, чийто мандат изтича тази година, дипломата от кариерата г-жа Херо Мустафа. Която има не само богат професионален опит в Европа и Близкия Изток, но и изключително интересна житейска история.

Последното е увековечено в документален филм, посветен на Херо Мустафа, направен от неин приятел от детинство, впечатлен от постигнатото от нея и семейството й в САЩ, предвид трудното начало като бежанци от репресиите на Саддам Хюсеин в Иракски Кюрдистан в средата на 1970-те години на миналия век. Г-жа Мустафа е полиглот и е единственият американски топ дипломат от кюрдски произход - съгласете се, от пясъците край Ербил до Белия дом за 30+ години е постижение повече от достойно за възхищение.

Редовната ротация на посланика на Вашингтон в София идва и в момент на нарастващо дипломатическо напрежение между двама от съюзниците ни в НАТО - САЩ и съседна Турция. Конфликтът възникна около сделката, която турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа с руския си колега Владимир Путин за покупката на съвременни ракетно-зенитните комплекси С-400. Същевременно Анкара е и партньор на Вашингтон в разработването на новите свръхмодерни изтребители Ф-35 и САЩ заплашиха Турция да я изолират от програмата, защото наличието на руско антиавиационно въоръжение в турската армия ще изложи на риск сигурността на американските самолети. Първите постъпки вече бяха предприети, с изключването на пилоти от обучителни курсове и учения, а президентът Ердоган и външният му министър Чавушоглу се редуват през ден да повтарят пред медиите, че няма да развалят сделката си с Москва. И това е само дотук.

Произходът и квалификациите на активен дипломат като г-жа Мустафа несъмено биха били неудобни в Анкара, но изпращането є в България със същите, казва нещо по себе си за плановете на Държавния департамент и Белия дом в региона и в по-широк спектър. Най-малкото, че американският дипломатически комплекс в София е твърде, твърде голям за нивото на двустранните ни отношения със САЩ. Но да не спекулираме на дребно. Както отбелязахме в началото, историята зад човека Херо Мустафа е от тези, които заслужават да бъдат разказани.

Предполагаемият следващ посланик на САЩ у нас е родена в началото на 1973 г. в иракския град Ербил в семейството на Абдул и Назарийн. Датата и месеца не са известни, поради обстоятелствата, при които идва на бял свят Херо. В периода си на възход към властта в Ирак, в средата на 1970-те години президентът Саддам Хюсеин води кампания на разселвания и кървави репресии срещу кюрдите и шиитите в страната. И първите две години след раждането й семейството на бъдещия американски дипломат живее в бежански лагер. Абдул успява да се превърли със съпругата, Херо и малкия й брат в Иран, където се установят за кратко, преди отново да се завърнат в Ирак.

Спонсорирани от американска лутеранска църква, семейството заминава за САЩ през 1976 г. с кратък престой в Германия, където получават документите си с новото си фамилно име Мустафа. Преди да се заселят в градчето Майнот, щата Северна Дакота, където Херо завършва гимназия през 1991 г. Същата година е приета да следва национална сигурност в Университета Джорджтаун във Вашингтон и цялото й семейство тръгва с нея, а жителите на Майнот ги изпращат тържествено заради успеха й. След дипломирането й като бакалавър през 1995 г., Херо Мустафа следва и магистратура по публични и международни отношения в университета “Принстън”.

Преди постъпването си в американската дипломатическа служба през 1999 г. тя ръководи неправителствена организация, занимаваща се с кюрдски изследвания, участва в мисия като изборен наблюдател в Босна и работи за кратко като редактор на базирания в Обединените арабски емирства (ОАЕ) Център за стратегически изследвания на ОАЕ. Вече на служба в Държавния департамент, първите мисии на Херо Мустафа зад граница са в Атина като политически съветник по въпросите на човешките права и трафика на хора и в Бейрут като консулски служител. В средата на първото десетилетие на ХХI век се завръща във Вашингтон, където работи за Съвета по национална сигурност на САЩ в дирекцията за Иран, а впоследствие е назначена и за специален съветник към държавния секретар под президента Джордж Буш-младши - Кондолиза Райс.

Между 2007 и 2009 г. Херо Мустафа работи като координатор за Временната коалиционна администрация в Ирак в северната провинция Нинава, където много години преди това е родена. В следващите две години е старши съветник по въпросите на Близкия Изток към вицепрезидента на Барак Обама - Джо Байдън. За мисията си в София Херо Мустафа ще дойде след мандат като заместник-посланик в Португалия.

 

Вярва на Тръмп

В интервю за португалската държавна телевизия РТП, дадено през 2017 г., на въпрос смята ли, че в качеството си “на жена, мюсюлманка и бивша бежанка не би постигнала такива кариерни успехи в съвременна Америка” при президента Доналд Тръмп, Херо Мустафа настоява, че политиките на американския президент се преекспонират от пресата и социалните медии, а присъствието й като шарже д`афер в Лисабон само потвърждава това. “Аз съм Америка”, подчертава тя, ако това, което се говори за Тръмп е вярно, “нямаше да съм тук”. Та, така.

 

За нея

Двустранните отношения трябва да са приоритет

Очаквам новият посланик на САЩ в България г-жа Мустафа да вземе като приоритет освен двустранните отношения, също и регионалната сигурност, в която България има позиции да играе важна роля. Винаги, когато България и САЩ са работили заедно за развитие на регионалното сътрудничество на Балканите, това е давало добри резултати.

Ивайло Калфин, бивш министър на външните работи

 

Успехът й е важен за региона

Новият американски посланик в София г-жа Херо Мустафа идва в много интересно от геополитическа гледна точка време - както за региона, така и в по-широк план. В Западните Балкани процесите на изясняване на политическата насоченост на някои от страните не са приключили; Северна Македония и Албания гледат към дългоочаквана покана за преговори с ЕС, което далеч не е даденост и ако не бъде постигнато, вещае неприятности; китайският фактор набира сили; отделно отношенията Вашингтон-Анкара продължават да се обтягат, което все повече тласка Турция в посока Москва, и т.н. Нека пожелаем успех на г-жа Мустафа в бъдещата є работа, той би бил успех и за стабилността в нашия регион.

Петър Воденски, бивш български посланик в Турция

 

Изключителен посланик

Отношенията ни със САЩ след 1989 г. и особено след присъединяването ни към НАТО през 2004 г. са в траен възход. САЩ традиционно изпращат у нас най-добри посланици, а понякога и изключителни като Ерик Рубин, който допринесе за супер страгическия ни договор за оборудване на България с Ф-16. А като наследник на изключителен посланик САЩ не могат да пратят друг, освен изключителен! От посланик Херо Мустафа очакваме да извиси отношенията ни в следваща орбита, и в частност да изпратим трети български астронавт, този път с НАСА, и до Луната.

Д-р Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети