„Хетафе“ - чудото от Мадрид

Примера дивисион има чудо, сравнимо почти с титлата на „Лестър“ от преди три години във Висшата лига. Малкият „Хетафе“ от мадридско предградие има всички шансове да се класира дебютно в Шампионската лига!

В момента отборът е четвърти пред големи клубове като „Валенсия“, „Севиля“ и „Атлетик“. И се намира в зоната на лигата на милионерите – четвърти е. А само преди две години „Хетафе“ беше втородивизионен тим.

Пет кръга преди края всичко е възможно. Още в четвъртък идва градско дерби срещу „Реал“. Този път „Хетафе“ няма да е тотален аутсайдер, даже напротив. В предпоследния кръг е гостуването на „Барселона“. Тогава каталунците почти сигурно ще са вече шампиони. „Реал“, „Барселона“ и „Атлетико“ са единствените отбори, които видимо се различават по класа от „Хетафе“ през сезона. Най-голямата сила на тима е защитата. Един единствен път през футболната година „Хетафе“ получи повече от два гола – за кралската купа срещу „Валенсия“. Треньорът Пепе Бордалас е дал правилната насока – твърда игра спира всичко. „Хетафе“ е отборът, който е направил най-много фаулове през сезона.

Стилът при атаките също е опростен. Централните защитници „хвърлят“ далечни пасове към нападателите. Отборът не се стреми да играе с много къси подавания.

„Има много различни модели, но накрая целта е една – казва Бордалас. – Важното е отборът да използва правилно потенциала си. Не всеки може да играе като „Барса“.“

В тима на „Хетафе“ има много футболисти, които през годините са оставали в сянка. 36-годишният капитан Хорхе Молина основно е играл в долните дивизии. Едва когато става на 30, изиграва първия си мач в Примера дивисион. През този сезон Молина вече вкара 11 гола. Колегите му в атаката не са много по-млади. Голмайстор №1 Хайме Мата е на 30 години и има 13 попадения. От март дори вече е национал на Испания. Дебютира в европейската квалификация срещу Норвегия, спечелена с 2:1, влизайки минута преди края. Другият нападател Анхел Родригес е на 31 и има седем гола.

Ако в края на сезона „Хетафе“ се класира в Шампионската лига, това би било най-големият успех в клубната история. Досегашният връх бе участие в Купата на УЕФА през сезон 2007/2008 г. Тогава „Хетафе“ отпадна в луди двубои с „Байерн“ с общ резултат 4:4. Заради три гола на чужд терен баварците се класираха напред.

 

Колизеума има само 17 400 места

„Хетафе“ играе на стадион „Алфонсо Перес“. Известен е обаче просто като Колизеума. Арената е една от най-малките в Примера дивисион – капацитетът й е 17 400 места. Новият стадион е кръстен на бившия испански национал Алфонсо Перес. Той никога не е играл в отбора, но е от същото предградие.

„Хетафе“ се премести на Колизеума през 1998 година, след като напусна митичния „Мунисипал де лас Маргаритас“. В последните години средната посещаемост на мачовете на тима е 9000 души. Съвсем логично – в Мадрид фенската маса е разпределена между „Реал“ и „Атлетико“. А има и четвърти тим в Примера дивисион - „Райо Валекано“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят