Хибридна война в отбраната

Двама военни министри с един и същ премиер се „стреляха“ в телевизионния ефир

На министър Каракачанов му остават няколко дни, за да изпълни обещанието си, т.е. да внесе в правителството до края на този месец трите основни проекта за модернизация на армията. Дали ще се случи, предстои да видим, защото подобни очаквания имаше до края на януари и до края на февруари. А и години преди това.

Прави впечатление обаче, че всяка една крачка, за да се реши нещо в интерес на армията, респективно заради отбраната и националната ни сигурност, среща сериозна съпротива. Това предизвиква най-малкото учудване, като имаме предвид кой се превръща в изразител на подобно, меко казано, несъгласие.

Разпускаме армията и народът ще живне, възкликна не кой да е, а заместник-председателят на Народното събрание Веселин Марешки. Това се чу в началото на годината непосредствено след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента. Набързо намери изход как да живеем по-добре: „Вземаме единия милиард от бюджета за отбрана и въпросът се решава.“ С това обясни и неактивността си на въпросното заседание, защото ставало дума за въоръжаване и повече пари за армията. И се аргументира с конкретен пример. Според него при една ракета от Северна Корея няма как да се защитим.

В същото време неговата парламентарна група, която се състои от 12 депутати, е подкрепила предложения от правителството държавен бюджет за 2018 г., където се предвиждат разходи за отбрана в размер на 1, 193 319 млрд. лв. Тези дни г-н Марешки отново застъпи тезата, че парите на армията са за сметка на лекарите, учителите и артистите. Той беше категоричен, и то от парламентарната трибуна, че не бива да даваме 80 милиона за куп старо желязо. Под старо желязо разбирайте самолетите МиГ-29. Милионите са за очакваната сделка с РСК „МиГ“.

Добре познатата ни вече руска тема стана поле за телевизионна престрелка между, забележете, министъра на отбраната в правителство „Борисов-2“ и министъра на отбраната в правителство „Борисов-3“. Кой е прав и кой не е, съдете сами. Едно е ясно, обаче. В два кабинета с един и същ премиер има различно разбиране за пътищата за модернизация на армията. Не само това, двама военни министри с един и същ премиер разбират по съвършено различен начин ролята на европейските санкции към Русия. За Николай Ненчев ремонтът на МиГ-овете от руската компания е недопустим и означава загуба на милиони. Красимир Каракачанов, обаче искрено се забавлява с тази позиция. „Не може да не познаваш санкционния режим. Санкции има, но за закупуване на нова техника. В санкционния режим изрично е записано, че когато става въпрос за поддръжка на съществуваща техника и на способности, са разрешени подобни търговски дейности“, казва той.

Няма съмнение, че разноговоренето поставя под съмнение бъдещето на Въоръжените ни сили. По волята или не на участниците в него, то се превръща в хибридна война в отбраната. В един период, например, толкова разностранни и чудновати идеи се хвърляха за възраждане и ползване на бойната ни техника, че, едва ли не, здравеопазването щеше да мине към отбраната. От правителството бе огласено решението армейските вертолети да стават летящи линейки за нуждите на спешна помощ. И пожарни, когато горят горите. Кое е странното в подхода? Няма пари за вдигане на вертолетите във въздуха заради бойната подготовка, но има за тяхното възстановяване заради нуждите на здравното и вътрешното министерство. Покрай спасяването на човешки животи военните ще трупат летателни часове, четем в стенограмата на тогавашното заседание на правителството. Ето ви още една илюстрация за характера на отбранителната ни политика. Вадим пари от някъде инцидентно, правим междуведомствени комисии и скачаме от проблем на проблем. Хаос ли е това? Като има финансови средства, защо не бяха заложени в бюджета за отбрана?

В същото време това, което зависи от политиците, в много случаи остава несвършено. Дали някой от тях ще си посипе главата с пепел, след като с голямо закъснение се разбра, че гласуваните от предишното Народно събрание пари за кораби и самолети не стигат, защото не е взет предвид данъкът за добавена стойност? Това на практика спря реализирането на проектите. И тук не бива да се взема на въоръжение често споменаваното обяснение за разчитане на военната експертиза, което в не един случай се е превръщало в своеобразно оправдание. Не изключвам, разбира се, временната комисия, с която днешното парламентарно мнозинство ревизира решението на предишното, макар че и в този случай нямаше голяма разлика между тях. Не без основание и сега се прокрадва страхът от връщане на някой от проектите. И ново завъртане на процедурата. За да тръгне обаче, министър Каракачанов трябва да изпълни обещанието си.

 

Битката няма да спре скоро

Ако в друга война е малко вероятно да участваме, то в хибридната сме отдавна. Тя се настани толкова трайно в ежедневието ни, че българинът с основание подлага на съмнение всяка новина и всяко изявление на политик. Очевидно, това е факт и по отношение на отбраната. Що се отнася до модернизацията, лагерите са очертани и тази битка няма да спре скоро. Всеки си има своите аргументи и не се съгласява с противниковите. Дали е така, ще видим в предстоящите парламентарни обсъждания на трите проекта за придобиване на нови изтребители, кораби и бойни машини. И в разгорещилите се дебати за поддържане на наличната техника, която е преди всичко съветско производство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари