Хилари Клинтън оправда съпруга си за аферата с бившата стажантка в Белия дом Моника Люински

Бившата първа дама на САЩ Хилари Клинтън каза, че аферата на съпруга й Бил Клинтън с бившата стажантка в Белия дом Моника Люински не е злоупотреба с власт и той правилно отказал да се оттегли от американското президентство заради скандала.

Разигралият се преди две десетилетия флирт на стопанина на Белия дом отново е на дневен ред поради появата на движението #MeToo, като критиците поставят под въпрос дали взаимоотношенията между действащ президент и стажантка прави невъзможно връзката да се счита за доброволна.

Някои, като сенаторът от Ню Йорк Кристин Джилбранд, казаха, че Клинтън е трябвало да се оттегли, след като в края на 1998 г. е бил обвинен от контролираната от Републиканската партия Камара на представителите, че лъже по отношение на аферата.

Но в неделя пред CBS News бившият кандидат за президент и държавен секретар Хилари Клинтън заяви, че не е съгласна.

"Абсолютно не“, отговори тя, когато я попитаха дали съпругът ѝ би трябвало да подаде оставка. Подложена на натиск по въпроса дали връзката е злоупотреба с власт, Клинтън заяви: "Не, не" и отбеляза, че Люински, която тогава е на 22 години, е била "пълнолетна".

„Имаше разследване и, както съм убедена, резултатът беше правилен“, каза Хилари.

През 1999 г. Сенатът проведе обсъждане на президента Клинтън, което за малко не получи мнозинство от две трети, изисквано за да бъде обвинен президента и да бъде принуден да се оттегли от поста си.

От своя страна Люински дълго настояваше, че романът е бил по взаимно съгласие, но в есе, публикувано във "Венити феър“ по-рано тази година тя написа, че започва да преосмисля този си възглед.

Бил Клинтън също така беше обвинен от няколко други жени в сексуално посегателство в случаи, датиращи обратно до 70-те години на миналия век, което подтикна към преосмисляне на неговото място в историята на демократите на фона на набралите сила движения #MeToo и Time's Up.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят