Хилари Клинтън ще отговаря на още въпроси за скандала с имейлите

Хилари Клинтън трябва да отговори на още въпроси под клетва по отношение на своите имейли, обявиха от консервативна група за наблюдение, пише електронното издание на вестник Washington Examiner

„Съдът отсъди късно днес, че Хилари Клингън трябва отговори на още въпроси за имейлите, включително важни такива за това, как е създала своята система за имейли“, заяви председателят на групата „Съдебни наблюдатели“ Том Фитън чрез съобщение в „Туитър“ след заседание на федералния съд.

Съдия Емет Съливан е председателствала заседанието, което произтича от Закона за свобода на информацията по отношение на спорните трудови взаимоотношения с дългогодишния помощник на Клинтън Хума Абедин, която получава статут на „специален правителствен служител“, което й позволява да работи и на друго място, докато служи в Държавния департамент.

„Съдебни наблюдатели“ се опитаха да получат още отговори от бившия държавен секретар след нейните писмени показания под клетва през октомври 2016 година за нейната „Clinton.com, non-state.gov“ имейл система.

Според решението на Съливан, Клинтън ще трябва да отговори на два въпроса в рамките на 30 дни:"Опишете как е създадена системата clintonmail.com, включително кой реши да създаде системата, датата, на която е решено да се създаде системата, защо е създадена, кой я е създал и кога е започнала да функционира", "По време на явяването си пред Избраната комисия за Бенгази в Камарата на представителите на САЩ на 22 октомври 2015 година вие свидетелствахте, че от 90 до 95 процента от вашите имейли „бяха в държавната система“ и „ако те искат да ги видят, те със сигурни са можели да го направят“. Посочете основанията за това изявление, включително фактите, на които разчитахте, за да подкрепите това заявление, кога и как разбрахте тези факти и, ако сте разбрали за тези факти от или чрез друго лице, идентифицирайте лицето, което ви запозна с тези факти.

В телефонен разговор с Washington Examiner Фитън, който заяви, че към него в съдебната зала се е присъединил само Майкъл Бекеша, член на юридически екип на „Съдебен наблюдател“, заяви, че решението е „страхотно развитие“.

Но, както заяви Фитън, е „скандално“, че две години след идването на администрацията на Тръмп Министерството на правосъдието и Държавния департамент продължават да „защитават Хилари Клинтън“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка