Хиляда и една нощ на Тръмп: не беше скучно

Американският президент отбеляза 1000 дни на власт без войни

Доналд Тръмп прекара 1000 дни като президент на САЩ. Те бяха запомнени от неговите избиратели и опоненти с хилядите туити, кавгите със старите противници, многомесечното разследване на „връзките с Русия“, както и уволнението на ключови хора в неговата администрация.

Twitter като оръжие

За разлика от своите предшественици, включително и Барак Обама, който беше активен в социалните мрежи, Тръмп използва Twitter като политическо оръжие. В него той негодува, изразява емоции, бичува своите политически противници, изпраща сигнали на своите приятели и съперници и дори си урежда срещи.

Така през юни лидерът на КНДР Ким Чен Ун обяви, че е научил за намерението на Доналд Тръмп да се срещнат на границата между двете корейски държави от Twitter. Тръмп наистина направи това предложение и проведе среща със севернокорейския лидер в граничната зона между КНДР и Република Корея.

Повече от 65 милиона души четат личния Twitter на Тръмп всеки ден - колкото е населението на Обединеното кралство. През 1000-та дни на своето президенство Тръмп написа 45 240 туита - 3 пъти повече от предшественика си Обама. Наистина, Обама имаше 2 пъти повече читатели от Тръмп.

Най-голямото текучество

За 1000 дни на власт Тръмп уволни повече хора от всички свои предшественици. Според съобщения в медиите 23 души, заемащи висши постове в неговата администрация, са напуснали постовете си. Така, Тръмп смени държавния секретар Рекс Тилърсън с Майк Помпео, а също наскоро назначи своя четвърти съветник по националната сигурност.

Според експертната оценка на The Guardian, 51 служители са напуснали правителството по време на президенството на Тръмп. Списъкът на Washington Post се състои от 60 имена на тези, които напуснаха администрацията. Някои от тях издържаха само седмица.

В администрацията на Тръмп бяха сменени двама министри на отбраната, двама държавни секретари, двама директори на ЦРУ и трима началници на Обединения комитет на началник-щабовете. Текучеството при 45-ия президент е един от най-високите и според проучване на мозъчния център на Brookings Institution е 80%.

До момента Тръмп като президент е посетил 40 държави. Той е развил добри отношения с някои световни лидери, но най-близък е с британския премиер Борис Джонсън и с японския премиер Шинцо Абе.

Отношенията на Тръмп с канцлера Германия Ангела Меркел могат да бъдат наречени обтегнати. Що се отнася до френския президент Еманюел Макрон, техните много топли отношения скоро започнаха да се разпадат.

В същото време, въпреки че САЩ и КНДР са във враждебни отношения, Тръмп не крие личните си симпатии към лидера на страната Ким Чен Ун. Нееднократно говореше за него с комплименти. Отношенията на Тръмп с руския президент Владимир Путин, китайския лидер Си Дзинпин и индийския премиер Нарендра Моди могат да бъдат наречени уважителни и коректни.

През тези 1000 дни Тръмп се изказа негативно за вече подалия оставка мексикански президент Енрике Пеня Нието. Нарече мексиканците "престъпници", а Хаити "мръсна дупка". Наистина, след това той помпозно прие нейния президент в Белия дом. Тръмп се отнася колебливо и с най-близкия си съсед - канадския премиер Джъстин Трюдо. През 2018 Тръмп определи поведението на канадския премиер като "слабо и нечестно", след като държавите не можаха да постигнат търговско споразумение.

Преди дни Тръмп всъщност заплаши президента на Турция и съюзник в НАТО Реджеп Ердоган. Той заплаши, че в отговор на турската операция в Сирия "ще заличи икономиката на страната от лицето на земята".

Разследването приключи, започна импийчмънт

В политическо отношение 1000 дни на Тръмп могат да се нарекат относително успешни. Въпреки, че рейтингът му е нисък, стабилният растеж на американската икономика му позволява да се надява на преизбиране за втори мандат. В същото време един от силните съперници на Тръмп, демократът Джо Байдън, е затънал в поредица от скандали за бизнеса на своя син в Украйна и може да отпадне от състезанието.

Тръмп успя да се измъкне сух от водата след многомесечното разследване на предполагаемата „намеса“ на Кремъл в изборите за президент на Америка. Досадният специален прокурор и бивш шеф на ФБР Робърт Мълър не намери връзки между Тръмп и руските власти. В същото време Тръмп загуби долната камара на Конгреса от опонентите си демократи в междинните избори и това засили критиките му към Конгреса. Освен това 1000-те дни на президента Тръмп свършиха с началото на разследването за импийчмънт, започнато от представителите на Демократическата партия.

Причината беше писмо от анонимен служител от сигурността, който заяви в него, че Тръмп е оказал натиск върху украинския президент Владимир Зеленски да повлияе на хода на разследването срещу сина на бившия вицепрезидент Байдън. Последният се занимаваше с бизнес в Украйна, по времето докато баща му курираше украинското направление в администрацията на Обама.

Нито една война

През тези 1000 дни президентът Тръмп не започна нито една военна кампания. За сравнение: неговите предшественици Джордж Буш и Бил Клинтън в първия си мандат на своето президенство започнаха кампании срещу Ирак и Югославия. Тръмп е известен с това, че се опитва да избегне военните решения и предпочита методите на икономически и политически натиск върху своите противници.

В края на 1000-та дни на своето президенство Тръмп излезе с различен багаж, той извежда американските военни от Сирия и се канеше да ги извади и от Афганистан. Единственото използване на военна сила срещу суверенна държава може да се смята удара върху Сирия, който Тръмп нареди да бъде нанесен след предполагаемата химическа атака в тази страна. Това се случи през април 2017, но ударът не нанесе много щети.

Вече не е толкова богат

Наистина, на първия президент милиардер в Белия дом през тези 1000 дни му падна рейтинга в списание Forbes. Тръмп, чието състояние се оценява на 3,1 милиарда долара, през 2019 г. е на 275 място в класацията за 400-те най-богати американци. Това е с 16 позиции по-надолу в сравнение с 2018-а. Преди Тръмп да встъпи в длъжността на президент, беше по-високо в класацията със 119 места.

Изданието добавя, че финансовото положение на Тръмп не е статично. Например, строителният бизнес, в който фигурира неговото име, търпи загуби. Това се дължи на факта, че много инвеститори, които някога наричаха строителните обекти с името на Тръмп, вече не искат да го виждат на фасадата. Може би самият Тръмп приема това философски: той премина през няколко фалита и винаги намираше възможност да се измъкне от тях.

(Превод за „Труд“ - Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения