Хиляди алжирци излязоха на протест срещу провеждащите се президентски избори

Хиляди хора в Алжир излязоха днес по улиците в центъра на едноименната столица, скандирайки "Никакви избори! Искаме свобода!" в ден, когато в страната се произвеждат президентски избори, които масовото протестно движение смята за маневра, целяща да запази властта на управляващия елит, съобщи БТА.

Полицията се опита да разпръсне демонстрантите с палки, но се оттегли след включването на още хора в протеста.

Армията, най-влиятелният политически играч в Алжир, смята тези избори за единствения начин за възстановяване на реда, като намери наследник на Абделазиз Бутефлика, който беше свален по-рано тази година след две десетилетия на поста. Протестите, които доведоха до падането на Бутефлика от власт, продължават вече 10 месеца и участниците в тях обещаха да бойкотират изборите.

И петимата кандидати, получили разрешение да участват в изборите, са бивши членове на елита и демонстрантите смятат, че никой от тях няма да се противопостави на влиянието на армията, отбелязва Ройтерс.

Някои хора гласуват, докато полицаи патрулират по улиците.

Има данни за протести и извън столицата. Избирателните секции в някои райони останаха затворени часове след официалното начало на изборния ден.

В Кабилия демонстранти нападнали и унищожили избирателна секция, съобщихa очевидци в социалните мрежи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят