Хиляди излязоха за втора вечер на протест в Габрово

Снимка: Архив

Хиляди хора се събраха в центъра на Габрово за втори пореден ден в знак на протест срещу безчинствата на трима младежи от ромски произход, които пребиха служител на хранителен магазин по време на работа, съобщава БГНЕС.

За разлика от вчера, когато протестът на жителите на Габрово не беше организиран, днес има организация. Инициаторите на протеста се стремят да запазят спокойствието в града и да не се стига до ескалация на напрежението, въпреки че от протестиращите се чуват гневни възгласи срещу това тяхно намерение.

За да бъде запазен животът и здравето на извършителите на престъплението в хранителния магазин, след като днес съдът ги остави за постоянно в ареста, те бяха отведени в Областната дирекция на МВР във Велико Търново.

По-рано през деня кметът на Габрово Таня Христова разпореди да бъдат съборени необитаеми постройки, издигнати върху общински терени, за да се не самонастанят роми.

Тази сутрин вицепремиерът Томислав Дончев съобщи в ефира на БТВ, че в последните години в Габрово има множество приходящи роми от Южна България. Държавата ще се справи с напрежението в Габрово, не бива ситуацията да ексалира в напрежение на етническа основа, и насилието не трябва да се толерира, допълни Дончев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България