Хиляди миряни се поклониха пред частица от ризата на Света Богородица

Дълги опашки се извиха пред чудотворната икона на Божията майка в Бачковския манастир

Хиляди миряни се поклониха за първи път пред истинска частица от ризата на Света Богородица в Бачковския манастир, след като тя бе подарена преди година от епископ Герасим от Грузинската православна църква.

На 1 юли тази година частицата от честната риза на Божията майка бе внесена в съборната църква в центъра на Светата Бачковска обител от игумена на манастира архимандрит Симон с тържествена лития, а за пръв път бе изложена за публично поклонение на православните християни у нас едва сега, на Успение Богородично.

Навръх 15 август огромни опашки от желаещи да се помолят за изцеление пред чудотворната икона на Божията майка се извиха в Светата обител. Докато чакаха да влязат в храма вярващите опитаха от курбана, раздаван по стара традиция на този ден, и имаха възможност да гледат на огромна видеостена в дъното на двора запис на Всенощното бдение и началото на празника на Успение Богородично, започнал още предната вечер на 14 август от 19 часа. Богослужебният цикъл бе воден от игумена на манастира архимандрит Симон, а акцент в молебена му бе омразата, която се е настанила в отношенията между хората. Архимандрит Симон измоли доброто да се завърне, докато сводовете на съборната църква бяха огласяни от ангелоподобното пение на формация от най-изтъкнати псалти от цяла България. По обявената предварително програма бдението започна с Повечерие и Велика вечерня, включила молебния канон на Света Богородица, прочетен от игумена пред Бачковската чудотворна икона на най-чистата между жените, удостоила се да донесе с утробата си Исус Христос. Последва Петохлебие и утреня с опело на Божията майка. Със завършването на опелото започна литийното шествие с празничната икона и с иконата на всечестната риза на Богородица с вградена в нея истинска частица от ризата на Пресветата. След това пред манастирските порти бе отслужен тържествен молебен за здраве и спасение на българския народ и отминаване на всякакви бедствия, а литургията бе водена от пребиваващия в манастира Месемврийски епискос Яков. Всенощното бдение завърши с традиционния водосвет на двора на Светата обител на 15 август, а множество предани православни християни прекараха нощта в храма на Бачковския манастир. Някои от тях бяха дошли от доста далеч – Русе, Свищов, Монтана, Враца, но имаше и от селища от Южна България като Пловдив, Асеновград, Първомай, Пазарджик. Още от ранни зори на празничния ден дворът на манастира бе изпълнен с вярващи, желаещи да се поклонят на чудотворната икона на Богородица и да засвидетелстват почитта си към покровителката и застъпницата на Бачковската Света обител. След това миряните опитаха от осветения курбан, който бе приготвен за около 2000 души с над 200 кг овче месо, и си наляха от осветената вода, от която бяха приготвени близо 500 литра от монасите в Бачковската обител. Тя ще остане отворен, докато има желаещи да се поклонят пред иконата на Божията майка и частица от честната й риза, обявиха от манастирското братство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България