Хиляди на марш в памет на Борис Немцов

Опозицията обяви акцията за протест срещу Владимир Путин

Петима бяха осъдени за убийството

Над 10 000 души излязоха по улиците на Москва в памет на убития преди четири години опозиционер Борис Немцов, предаде Ройтерс.

Немцов - един от яростните критици на президента Владимир Путин, бе застрелян на 27 февруари 2015 г. недалеч от Кремъл. За ликвидирането му през 2017 г. бяха осъдени петима души - физическият извършител на убийството бе наказан с 29 години затвор, а четирима негови съучастници получиха присъди между 11 и 19 години зад решетките. Въпреки осъжданията, бяха отправени множество критики, че поръчителите на убийството не са идентифицирани и заловени.

Опозиционният лидер Иля Яшин нарече вчера акцията в Москва протест срещу Владимир Путин. “Това е марш за свободна и демократична Русия”, обяви Яшин, който бе един от организаторите на проявата. На нея бяха издигнати плакати с ликовета на други убити руски политици, както и такива с надпис: “Предадохме Русия в ръцете на мошеници, време е да си я върнем”.

Подобен марш в памет на Немцов се проведе и в Санкт Петербург. Непосредствено преди да бъде убит 35-годишният Немцов работеше по материал, разследващ ролята на Русия във военния конфликт в Украйна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят