Хиляди хора останаха без подслон след земетресението в Централна Италия

След земетресението от 6,5 по Рихтер, което разтърси Централна Италия тази сутрин, хиляди души останаха без подслон в резултат на разрушенията, информира БНР. Жертви няма, ранените са 20 души,  Трусове от магнитуд над 4 са регистрирани през целият ден в района на епицентъра край град Норча. В Рим  незначителни щети са понесли базиликата „Св. Павел Фуори ле мура” и църквата „Св. Иво ала Сапиенца”.

Премиерът Матео Ренци заяви, че утре правителството ще вземе мерките, необходими за създалата се нова, допълнителна критична ситуация  във вече обявените зони с извънредно положение и подчерта:

Ние, ще възстановим всичко: домовете, църквите, търговското обслужване.  Става дума за  прекрасни територии, известни с удивителна си красота и способност да съхраняват своята идентичност.

От силния трус хоризонтално се e разцепил планински масив от Сибилинските планини в близост до епицентъра край Кастелсантанджело на река Нера. Падат късове скали, а свлачил се хълм препречил реката като язовирна стена. Картината е страховита като се прибавят срутванията във всички селища от земетресенията на 24-и август, 26-и октомври и днес.

От Гражданска защита потвърдиха, че няма жертви, както и изчезнали, а ранените са около 20 души. Точният брой на останалите без подслон ще бъде обявен по-късно. "Важно е хората да се убедят, че е по-добре да ги настаним по хотели и други структури на Адриатическото крайбрежие", каза началникът на Гражданска защита Фабрицио Курчио. Проблем имат и животновъдите, които не могат да оставят животните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа