Хиляди почетоха паметта на журналиста Ян Куциак в Словакия

Хиляди словаци се събраха в столицата Братислава, за да отбележат първата годишнина от убийството на разследващия журналист Ян Куциак и неговата годеница. Демонстрантите са недоволни от липсата на правителствени действия срещу корупцията, за която той пишеше, предаде Ройтерс.

27-годишният Куциак беше застрелян заедно с приятелката му, като според прокуратурата убийството е било поръчково.

Последната статия, върху която Куциак е работил, е за италиански бизнесмени в Словакия, подозирани във връзки с мафията.

През септември полицията арестува четирима души, между които жена, идентифицирана с инициалите А. Ж., обвинена като поръчителка на убийството. Според медиите става дума за Алена Жужова. Тя също отрича да е извършила закононарушение.

Куциак никога не е писал за Жужова, но словашки медии съобщиха, че тя е имала делови връзки с бизнесмена с политически контакти Мариан Кочнер, който в момента е в предварителен арест по обвинения във фалшификации.

Месеци преди убийството му Куциак каза на полицията, че Кочнер е заплашвал да започне да събира информация за него и семейството му. Полицията не повдигна никакви обвинения във връзка с това. Кочнер отрече всякакво съпричастие с убийството.

Същевременно над 400 журналисти подписаха отворено писмо с настояване работата на Куциак да бъде довършена, а делата на правителството да са прозрачни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа