Хиляди се стекоха за празника на градинарската чорба в Златарица

Хиляди се стекоха и тази година на 12-то издание на Празника на градинарската чорба в Златарица. Кулинарният фест е посветен на гурбетчийското градинарство и по традиция се провежда в местността "Черничките" край балканския град, където през 19 -ти век и началото на 20-ти век са изпращани и посрещани местни градинари, работили във Влашко, Австро- Унгария, Чехия, Сърбия, Русия и др.

15 казана с димящи зеленчукови чорби посрещаха посетителите. Майсторите готвачи бяха подпомагани от още стопанки и бяха аранжирали атрактивно щандовете си край казаните с погачи, плодове, зимнина, ракия в бъклици, мезета, баници и др.

Самодейката Йорданка Коцева представя НЧ "Развитие" в Златарица заедно със свои колежки. В огромен казан са сготвили типичната градинарска супа, в която са сложили всякакви зеленчуци от градината, без патладжан. В голямата тенджера врят зелен боб, грах, бамя, пипер, домат, лук, моркови, картофи, пащърнак, подправени с магданоз, девесил, мащерка. Йорданка Коцева разказва, че някога гурбетчиите са подпомагала финансово балканското селище.

"Градинарите и техните жени са осигурили средства и материали за църквата "Свети Николай Чудотворец" в града", обясни възрастната самодейка.

Музеят също е построен с пари на градинарите. По думите й, златаришките земеделски стопани са се славели извън страната с продукцията си. В сърцето на Европа се изнасяли и отглеждали местни сортове домати, пипер и краставици.

Екипът на общинската администрация в Златарица, начело с кмета Пенчо Чанев посрещаха гостите, пременени в народни носии. Градоначалникът сподели, че празникът е създаден с много признателност към онези трудолюбиви предшественици, които са подпомагали образованието и развитието на Златарица.

"Всяка година на гурбет в чужбина са заминавали около 500-600 градинари. Били са изпращани и посрещани тук, на това място - през февруари са тръгвали към Чехия, Австрия, Сърбия, Молдова, Русия, а се прибирали през ноември, на Димитровден", обясни Чанев.

Кметът допълни, че посрещането им е било съпроводено с развяване на знамето на градинарското движение, което се пази в местния музей от 1856 година.

Със средства на градинарите е направено първото килийно училище в града, църквата, местния музей. Те подпомагали и много бедни, но талантливи деца да се изучат.

"Някога гурбетчиите са се завръщали с каруци от чужбина, а днес с БМВ-та, се пошегува кметът. "Времената се променят, нравите- също, но селското стопанство и зеленчукопроизводството ще продължават да са основен поминък!"

На празника бе представена възстановка по посрещането и изпращането на гурбетчиите. Детска арт работилница и конкурс за най-оригинално бостанско плашило, бяха сред другите атракции. Конкурсът спечелиха самодейците от читалището в Горско ново село. Деца от Хлебна къща в Златарица пък продаваха на посетителите топли пърленки, като довериха, че със събраните пари, ще отидат на екскурзия до близкия връх Чумерна в Стара планина.

Тайна, която споделила през миналогодишното издание на празника с кулинарния ас Ути Бъчваров - за вкусна градинарска чорба, довери и Василка Щъркова от златаришкото село Дедина. В супата тя също слага всичко от градината да заври и не я застройва. "За да не е лигава бамята обаче, я нарязвам на дребни парченца и я разбърквам с настърган домат. След това тази смес я пускам половин час преди да е готова супата, и става много хубаво, обясни тя. Главен готвач на групата от Дедина бе Наско Георгиев.

Най-младият главен готвач на кулинарния фест пък бе Асен Асенов от село Родина. 17-годишният младеж също бе сготвил бистра чорба без застройка, само от зеленчуци. За подправки ползвал глава и листа от целина, мащерка, магданоз и черен пипер. В неговия казан освен зарзават, бяха пуснати да врат и кочани царевица.

73-годишната Христина Тодорова изтъкна, че участва в кулинарната надпревара за осми път. Чорбата й обаче бе застроена с брашно и лимонтозу, и бе гъста. Тя разказа, че дядо и баба й навремето също ходили да работят по градините, но в България- в Бургас и Варна.

Жури с председател Иван Георгиев обикаляше и дегустираше горещите супи. В специален кулинарен кът на кмета, градоначалникът Пенчо Чанев бе поканен да опитва от деликатесите, които бяха приготвени само от зеленчуци. Сред блюдата имаше сладкиши с моркови, сладки картофени топки, мъфини със сладко от моркови, както и конфитюр от червени чушки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България