Хиляди се стичат в Черни Вит за събора „От Тимок до Вита“

Жени от Черни Вит белят лука за курбан чорбата. Снимка: Цветан Томчев

Всички жители на тетевенското село се включват в подготовката

Става пазарлък за черги

Няколко хиляди гости чака тетевенското село Черни Вит, където утре започва 38-ят традиционен общински фолклорен събор “От Тимок до Вита”. Проявата има конкурсен характер и в нея могат да участват форлклорни състави, певци, танцьори, групи за народни обичаи и разказвачи представящи автентичен и обработен фолклор.

Черни Вит е разположено около едноименната река и е дълго цели 12 км. В него живеят 730 жители, има детска градина и основно училище с изучаване на народни инструменти и народно пеене. Големият народен певец Марин Иванов, изпял популярните песни “Предете дячки” и “Станка на Кольо пристана” е роден в Черни Вит и е гордост за съселяните си. От тук също са и диригентката Ваня Делийска и проф. Ташко Делийски.

Селото се намира в Централна Стара планина и в подножието на най-големия резерват с вековна букова гора на Балканите, известният Боатин. Планинските пътеки над селото таят легендата за “Момина поляна”, романтична история за една местна, смела девойка останала сама, а старите хора предават разказите на дедите си за укривателя на войводата Георги Бенковки, дядо Нейо, ходят с децата до Бенковската пещера и до паметника на двамата Ботеви четници кап. Никола Войновски и Илия Пандурски в местността Десеткар.

Зеленото сирене е абсолютната запазена марка на село Черни Вит. Това уникално местно млечно произведение се слави в цял свят сред познавачите на бутикови сирена и е включено в международния атлас “Европа в 19 сирена”.

“Сиренето се произвежда от памтивека по домовета на хората, никой не може да каже от кога, а условието е млякото да бъде от местната тетевенска или каракачанска овца и да отлежи при определена температура, след което придобива характерния си зелен цвят и уникален вкус”, споделя кметицата на селото Цветослава Христова.

От вчера през целия ден кипи подготовката за събора. Сцената е готова, столовете за публиката монтирани, жени от селото белят лука за курбан чорбата и боб яхнията, които ще врат в пет котленика. От цялата страна пристигат майстори на народни занаяти, артисти, певци и музиканти.

Всички черновитчани се включват в подготовката на празника и дават семейни експонати за разглеждане в музея зад черквата “Успение Богородично”. Там по стените и на масите са опънати ръкоделия, наследство от баби и прабабите. Изложени са ръчнотъкани престилки, халища, обредни кърпи, везани престилки и всичкото това съкровище може дори да се купува от гости и колекционери. Цените са народни от 5 лв. за кърпа до 50 лв. за халище. За големите черги, резбовани фигури и украшения може да стане и пазарлък.

В неделя кметът Цветослава Христова и кметът на Тетевен д-р Мадлена Бояджиева ще връчат дипломи, златни, сребърни и бронзови медали за първенците на събора в осем категории. Председател на журито е специалистката по народно пеене от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив Галя Петрова-Киркова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България