Хиляди сърби на протест срещу Вучич

Опозицията свика демонстрация заради “авторитарното управление” на президента

Държавният глава не иска среща с недоволните

Въпреки снеговалежа хиляди сърби излязоха в събота вечерта в Белград на протест срещу “авторитарното управление” на президента Александър Вучич и неговите предполагаеми действия срещу опозицията и медиите, предаде АФП.

Демонстрацията, която се проведе втори пореден уикенд, беляза първото значително публично недоволство в Сърбия от пролетта на 2017 г., когато хиляди млади жители на сръбската столица протестираха в продължение на седмици срещу президентската победа на Вучич. Настоящата акция бе свикана от опозиционни партии, след като един от техните лидери - Борко Стефанович, бе пребит на митинг в страната миналия месец.

Опозиционният Алианс за Сърбия (АЗС) - обединение на партии от целия политически спектър, обвини нападателите на Стефанович, че са привърженици на Сръбската прогресивна партия на Вучич. Начело на тълпата бяха няколко политици, сред които бившият външен министър Вук Йеремич и бившият кмет на Белград Драган Джилас.

Вучич (48 г.) бе твърдолинеен националист, който днес вече заема проевропейски позиции и подкрепя членството в ЕС. Критиците му твърдят, че е установил авторитарно управление и е поел пълен контрол над медиите, използвайки ги за кампания срещу опонентите си. Участници в протеста носеха плакати с надписи “Вучич - крадец!”, но някои от тях признаха, че не очакват да предизвикат особена промяна.

Демонстрантите се опасяват, че президентът може да свика предсрочни парламентарни избори с предрешен резултат. По-рано той заяви, че няма да се среща с представители на опозицията, дори те да изкарат 5 млн. души на улицата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа