Хиляди шестваха в деня на просветата във Велико Търново

Голямо общоградско шествие по случай Деня на българската просвета, култура и писменост – 24 май, изпълни улиците на Велико Търново. Включиха се хиляди деца и ученици от детските градини и училищата, студенти и преподаватели от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и НВУ „Васил Левски“, три оркестъра – военният, „Биг Бенд Велико Търнов“ и „Джуниър Биг Бенд“ към СУ „Емилиян Станев“, много учители, творци, дейци на културата и изкуството, жители и гости.

Шествието започна от площад „Велчова завера“ и премина през Стария град. Най-отпред бяха децата, носещи портретите на светите братя Кирил и Методий и учениците им. Посрещнахме ги пред сградата на Община Велико Търново.

Стихотворението „Родна реч“ с голямо вълнение представи пред сградата на Общината бъдещата първокласничка Паола Раянова. Празнично слово поднесе кметът на Историческата и духовна столица на България – инж. Даниел Панов. Денят на буквите е най-българският празник, подчерта градоначалникът и припомни, че само българите отдават такова внимание и значение на своята писменост. Химнът „Върви народе възродени” не отстъпва по достойнство на Националния химн, допълни Панов, а най-малките призова да не спират да се гордеят със своя град и своята страна.

Кметът на Старопрестолнината и председателя на Великотърновския общински съвет връчиха ежегодната награда „24 май” на Десислава Димитрова от Старопрестолната гимназия по икономика

Празникът завърши с традиционното търновско хоро, водено от младите таланти от ДЮФА „Българче”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони