Хипнотизираща меланхолия с Баришников в България

Четири биса за великия балетист

Моноспектакълът „Бродски/Баришников” е световно събитие

Световноизвестният балетист, хореограф и актьор Михаил Баришников изнесе величествен моноспектакъл пред българска публика на сцената на Софийска опера и балет и беше извикан четири пъти на бис от хората в плен на еуфорията. Пълната зала беше омагьосана от майсторството на легендарния артист, който с нито едно от съвършените си движения дори не загатна, че в края на тази седмица навършва 71 години.

Моноспектакълът “Бродски/Баришников” е обявен за световно арт събитие. Постановката е едно възраждане на починалия през 1996 година руско-американски поет, философ, писател и носител на Нобелова награда за литература Йосиф Бродски. “Този спектакъл е изключително важен момент в моя живот - преход от балетната игра към театъра” - споделя Баришников. Моноспектакълът обикаля от 2015 година световните сцени, а билетите за него се разпродават за броени часове. “Бродски/Баришников” е поставен от латвийски театрален и филмов режисьор Алвис Херманис. Сценографията на представлението напомня на очарователна зимна градина, в която Баришников рецитира стиховете на своя приятел и Нобелов лауреат Йосиф Бродски, с когото са преживели емигрантските години в САЩ.

Михаил Баришников предава поезията на Бродски, с когото са били приятели от далечната 1977 година, три години след като Баришников напуска родината си. Споделената съдба ги сближава както творци и големи приятели. По-късно двамата стават и съдружници в бизнеса. Откриват руски ресторант “Самовар” в центъра на Ню Йорк. Литературните анализатори твърдят, че поезията на Бродски е една от най-трудните за възприемане и запаметяване, но това не плаши ни най-малко Михаил Баришников. Критиците пишат, че “Баришников по уникален начин пресъздава с глас и движения поезията на Йосиф Бродски, а постановката е определена като “хипнотизираща меланхолия”. Режисьорът Алвис Херманис споделя, че “това, което Миша прави с тялото си…, е един вид спонтанно електричество”. Освен с пластичните си умения, Баришников изненадва с таланта си на драматичен артист. Запис с оригиналния глас на нобеловия лауреат Бродски допълва театралното представление, което е на руски със субтитри на български език.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства