"Хитрино" и още три шуменски дела под специален надзор

Снимка: Цветелина Георгиева

Четири знакови дела за Шумен са били и под специалния надзор на прокуратура през миналата година. Това оповести Маргарита Георгиева, административен ръководител на Окръжна прокуратура-Шумен по време на годишния отчет на магистратите в четвъртък.

На специален надзор на ВКП и Апелативна прокуратура е била преписката за жп.катастрофата в Хитрино. По внесен обвинителен акт върви дело в Окръжен съд-Шумен срещу двамата машинисти на влака Димитър Михнев и Радослав Петков.

На специален надзор на ВКП е била преписката срещу братята Росен и Атанас Йорданови, известни като братя Юзеирови. Делото срещу тях вървя задочно и приключи с осъдителни присъди за проповядване на национална, етническа и религиозна омраза в Районен съд в Шумен. Росен получи 4 месеца затвор, а брат му 3 месеца, като и при двамата това е с 3-годишен изпитателен срок. Към това са добавят и обществено порицание и глоби от по 2500 лв.

На специален надзор от Апелативна прокуратура-Варна е била и преписката срещу частния съдебен изпълнител Асен Тонев от Шумен. Окръжният съд в Шумен го осъди условно на 2 г. и 10 месеца, при 5-годишен изпитателен срок. Присъдата е протестирана и делото е висящо пред Апелативен съд-Варна, прокуратурата настоява за ефективно наказание.

Още една преписка срещу Тонев е на специален надзор. Разследването за длъжностно присвояване се води от Националната следствена служба, уточни прокурор Георгиева.

През 2018 г. прокуратурите в Шуменския съдебен район са работили в условията на висока натовареност. Причина за това са незаетите места за обвинители. През 2018 г. са внесени общо 746 прокурорски акта. Предадени на съд са общо 784 лица. Общият брой на осъдените и санкционирани лица с влязъл в сила присъда е 753.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България