Хитрино - 100 дни след трагедията

Ôóðãîíà è ðóõíàëàòà êúùà íà Ìàðãàðèòà ñå "ãëåäàò", íî ñêîðî áàãåð ùå îòâîðè ìÿñòîòî çà íîâà

Точно преди 100 дни животът в шуменското село Хитрино, създадено покрай жп линията, излезе извън релси. Цистерни с пропилен от товарна влакова композиция се преобърнаха, газът се възпламени и буквално взриви живота на всички в малкото населено място. Бедствието погуби 7 души. 30 оцеляха с травми и ще ги лекуват до живот. От любими домове останаха само черни отломки и спомени...

Бавно, но хората се съвземат от трагедията.

„Каквато и беда да те сполети, трябва да я приемеш и да продължиш напред. Не да мърмориш, не да се отчайваш“, казва Маргарита Жекова. Тя е една от тези, останали без дом. Първа влезе да живее във фургон в най-лютата зима и така ще бъде, докато й построят нова къща. Във фургона е карала Коледа, посрещнала Нова година, само за 4-5 дни се пренесла при приятелка в адските студове, когато токът спрял. След месец става на 60 години и пак тук ще посреща гости за юбилея.

„Дядовата ръкавичка е, така му викат внуците, като дойдат. Но аз съм доволна, че не съм на улицата. Това ми е домът сега“, казва Маргарита. И наистина е превърнала контейнера (така излиза от фирмата производител - б.а.) в уютна боксониера. На масата жената е пръснала конци, шие гоблен с усмихнати слънчогледи. На прозореца надиплила тюлено и плътно перде. Първото оцеляло от стария дом, второто си го харесала от помощите, с които България затрупа Хитрино. И ризата на гърба й е от благодетел. Била с етикет и знак на пощите на джоба. Любима й е, защото и тя е бивш пощенски служители. Новият дом гледа точно към порутената й дядова къща, всеки миг е пред очите й. В нея е родена, в нея е отгледала син и дъщеря. До седмица-две багери ще бутнат останките.

Камарата на строителите в България веднага след трагедията обяви, че ще построи поне 10 къщи в Хитрино и ще ги дари на хората. На инициативата се отзоваха безвъзмездно много архитекти, проектанти, строителни фирми. Парламентарната група на ГЕРБ обеща един дом и от тях ще бъде новата къща на сестрите Севги и Рейхане Рагуб, които загубиха родителите си на страшния 10 декември. Още десетина къщи ще бъдат издигнати с отпуснатите 5 млн. лв. от държавата за покриване на всякакви социални нужди в Хитрино. От тях ще се вземат средства за частични и основни ремонти, поне на 70 къщи покривите текат. Ремонтите им стартират до две седмици, казват от общината.

„Никой няма да остане без дом, за Нова година съм убеден, че хората ще влязат в къщите си“, обещава и кметът на Хитрино Нуридин Исмаил. Според него в момента текат последни процедури до издаване на строителни разрешителни и най-късно до 1 май ще има първи копки.

В началото на февруари Националният обществен съвет реши как да бъдат изразходвани, като прие предложението на обществения съвет на Хитрино от 11 души. Задружните местни общественици работят от деня на трагедията и разпределят всяка помощ за селото. Пострадалите са в три групи по щетите. В първата са 30 срутени или къщи за тотален ремонт - собствениците ще си купят техника за 2900 лв. и мебели за 12 000 лв. Във втората са към 70 жилища с по-малки поражения, те ще имат 1750 лв. за ел. уреди и 8000 лв. за мебели. За обитателите на още 200 дома се полагат 2250 лв. за покъщнина. Правилото е - купуваш телевизор или готварска печка, предоставяш фактурата на обществения съвет и комисия посещава дома ти. Сверява сериен номер, модел, марка и тогава ти дава парите. "Компромиси - не!", категоричен е кметът Исмаил, който иска в дарителите да не остава и грам съмнение за злоупотреба. Хората вече купуват телевизори, печки, бойлери и са изплатени към 100 000 лв.

На няколко пъти общественият съвет отпуска пари за семействата на жертвите, за ранените, решава с тях битови текущи нужди, поема по 200 лв. месечен наем на хората, които заживяха на квартири в Шумен. Всички ранени са изписани от болниците, но при тежките случаи ще има още операции. Любимата фризьорка на всички в Хитрино Невин, майка на две момичета, още не може да ги види, зрението й не се е възстановило. Лекарите ще опитват да помогнат. При студентката Рейхане Рагуб, която заедно със сестра си Севги (12 г.) живее при леля си в град Самуил, също ще се наложат още интервенции и пластики. И Георги Георгиев (28 г.) след месец кома се нуждае от долекуване.

„Тези няколко случая няма да ги оставим. Дори и в частни клиники, и в чужбина, ако е нужно, ще посрещнем разходите“, казва спокоен кметът благодарение на подадената ръка от всички българи.

Хитрино ще стане още по-хубаво място за живеене. Не само че хората му няма да се изселят от страх, но може да дойдат и нови жители. Това обяснява кметът Исмаил 100 дни след трагедията. Смята, че селото скоро ще стане строителна площадка. Общината ще подаде всеки момент 12 проекта за еврофинансиране. Европейският съюз отдели 10 млн. евро за Хитрино след взрива и общината ще кандидатства по Програмата за развитие на селските райони. Срокът е удължен до 30 април заради трудности със собствеността и отчуждаване на имоти.

„Най-трудното мина и като болка, и като зима, и като документална работа. Оттук нататък би трябвало да се радваме само и да си вършим работата“, казва Исмаил. И добавя, че повече средства не са нужни: „Бих казал - благодаря на всички дотук. Оттук нататък ще се оправим!“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи