Хлебното зърно е рекордно евтино

Тази година се отчитат рекордно ниски цени на пшеницата, но това е пазарът. Това заяви земеделският министър Десислава Танева в Разград. По думите й предварителните данни сочат, че България ще отчете най-добрата си зърнена реколта в последните години.

Жътвата на практика е приключила. В някои райони остават съвсем малко площи. За края на месеца сме свикали Консултативен съвет по зърното, на който ще обявим окончателните си данни, уточни Танева. По думите й няма причина брашното да поскъпва. У нас обаче се увеличава потреблението на така наречените специални видове хляб, чиито цени се определят от други фактори.

Министърът коментира, че пролетниците, поради засушаването, са в тежко състояние в някои региони, но те са единични.

Данните на Националния статистически институт потвърдиха, че спрямо година по-рано цените на зърнените култури са с 5,7% по-ниски. Меката пшеница се е продавала през юни тази година с 10,3% по-евтино, а ечемикът - с 6,8%.

В същото време по-високи са били цените на техническите култури - с 9,9%, на фуражните култури - с 28%, и на пресните плодове - с 10,5%. Оризът е поскъпнал с 11,3%, слънчогледът - с 4,4%, маслодайната роза - с 37,5%, черешите - с 41%, ягодите - с 6,2%, и кайсиите - с 25,1%.

При животинските продукти най-голямо е намалението в цените на пчелния мед - с 25,7%, на кокошите яйца за консумация - с 15,1%, и на овчето мляко - с 9,4%. Цените на кравето и биволското мляко отбелязват повишение - съответно с 0,9 и 1,8%.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика