Хоакин Финикс - Новият Жокер

J

Първите кадри от “Жокера” излязоха преди дни и загатнаха за поредно историческо изпълнение на Хоакин Финикс. Във филма той е заплашителен и изкривен, трагикомичен и преобразен. Финикс като новия Жокер е тема №1 в кино и шоубизнес средите, а милиони хора в Интернет обсъждат видяното. Психологическият трилър за легендарния злодей на DC Comics излиза есента, а отсега хората предричат “Оскар” за Хоакин Финикс.

Финикс си заслужи репутацията на най-ексцентричния и неконвенционален голям актьор на нашето време. Хоакин е и най-странната суперзвезда в света на сериозното кино, а 2019-а наистина се очертава като една от най-силните му години. Той е идеален за ролята на архизлодея и комиксов персонаж Жокера. Но е възможно най-лошият избор за звезда, която да промотира филма в епохата на социалните мрежи. Той почти не ползва компютри и интернет и няма никакви профили в социалните мрежи. Въпреки това се изявява като активист за правата на животните и поддържа каузи, свързани с PETA, “Червеният кръст” и “Амнести Интернешънъл”. Но феновете му няма как да знаят това, защото той просто отказва да се подвизава във Facebook, Instagram, и Twitter.

Финикс е страстно привързан към своето творчество като актьор и музикант и в същото време прави впечатление на човек, който е отделен от реалността и отказва да участва в обществото. На 44 години е смятан за един от най-великите актьори на своето поколение.

В последното десетилетие той направи някои от най-изключителните и качествени мъжки роли в киното – в “Учителят”, “Вроден порок”, “Тя”. Преди това беше демонстрирал огромния си талант в “Гладиатор”, “Следите” и “Walk the Line”. В периода между излизането на тези две групи силни заглавия той реши да си направи странен екперимент с пубилката и медиите. Пусна дълга брада, напълня, носеше тъмни очила в затворени пространства, пушеше бавно, говореше като надрусан и казваше, че се отказва от киното и ще преследва кариера в рап музиката. Финикс шокира хората с няколко появявания с новата си и безкрайно странна идентичност и направи поредица от вече легендарни шоу гостувания, включително и при Дейвид Летърмен, останал видимо изумен от поведението на Финикс. После се оказа, че всичко това е било нещо като дълъг шегаджийски експеримент и част от снимките на документалния филм “Аз съм все още тук”, излязъл през 2010-а.

Но извън пародийните си изяви като фалшив бял рапър с тъмни очила и гъста брада, Финикс винаги е държал сериозна дистанция от медиите и никога не е бил типичната холивудска знаменитост. Това се дължи на една добре известна травма от неговата младост. Финикс все още не може да преглътне начина, по който медиите отразиха трагичната смърта на брат му Ривър Финикс от свръхдоза през 1993-а година. По това време Ривър е млада звезда и един от най-перспективните актьори на Америка. Той умира на 23-годишна възраст пред клуба на Джони Деп “Viper Rooms” и хвърля в потрес цял Холивуд. Хоакин, който тогава е на 19 години, звъни в полицията, за да извика спешна помощ. Смъртта на Финикс оставя траен отпечатък в шоубизнес културата през онази епоха и вдъхновява безчислени репортажи, материали и истории в медиите и артистичните среди.

Това печално събитие дълбоко повлиява на Хоакин, който израства като актьор, но така и не прегръща културните стереотипи на типичните западни знаменитости.

Той решава да се посвети на занаята си и да го изучи в дълбочина, оставяйки суетата и червените килими на своите колеги и познати. Резултатът е внушителен – Финикс е един от най-завършените американски актьори. Той притежава извънредно богата филмова култура, виртуозна техника и органично познаване на човешката природа. Тук се прокрадват сравненията с Даниел Дей Луис – друг майстор, който съществува отвъд звездните навици и работи по избрани проекти, в които влага невероятно количество енергия и творчески ресурси.

Изпълненията на Хоакин Финикс са наситени с импровизаторска мощ, той е екранен актьор, изцяло потопен в естетиката на киното. А скоро ще го гледаме в иконичната роля на Жокера.

Качи мускули за кървав трилър

В първите кадри на “Жокера” Финикс изглежда слаб и болнав, но преди това той беше качил солидни мускули, за да изиграе главната роля в кървавия трилър “You Were Never Really Here”. В този филм Финикс играе Джо - бивш морски пехотинец и агент на ФБР, който познава добре болката и сега изкарва прехраната си като спасява млади девойки от смъртоносната хватка на сексуалното робство. Когато хората, изпратени по петите му, посягат на единствения човек в света, който все още има значение за него, Джо захвърля обета си да не наранява никого и започва да сее смърт. Изпълниението на Финикс беше описано от критиката като “внушително, физическо и наситено с насилие”. Пореден актьорски триумф за него.

ЗА НЕГО

Рядко се среща такъв талант

Хоакин е чудесен актьор и приятел. В началото на миналото десетилетие се снимахме заедно в съспенс трилъра на М. Найт Шаямалан “Следите” и имам само добри впечатления от него. Рядко се среща такъв талант. Още в “Гладиатор” на Ридли Скот той доказа, че е нещо специално. Сега е в положение да си избира сценариите и дотук няма грешка. С удоволствие бих го режисирал скоро в мой филм.

МЕЛ ГИБСЪН, АКТЬОР, ПРОДУЦЕНТ И РЕЖИСЬОР

Няма равен на себе си

Хоакин е уникален образ. Бих казала, че няма равен на себе си. Гледала съм го в много филми и винаги ме разтърсва емоционално. Вярвам на неговите образи, инвестирам в тях и те ми се отплащат. Също така наблюдавам чисто технически начина му на игра и съм безкрайно впечатлена и изумена. Тоталните трансформации, които той прави са просто невероятни. В “Учителят” играхме заедно и никога няма да забравя това преживяване. Всички дадоха толкова много – един от най-специалните и съкровени художествени моменти от моята кариера.

ЕЙМИ АДАМС, АКТРИСА

Изумителен импровизатор

Хоакин Финикс е един от най-добрите актьори, които съм гледал и един от най-добрите, с които съм работил. Бях сигурен, че той е перфектният избор за ролята в “Учителят”, а после нямах никакви колебания да го взема отново за “Вроден порок”. Човекът е изумителен импровизатор и притежава невероятен талант да се превъплъщава в психологически пречупени персонажи. Да го наблюдава човек във филм е чисто удоволствие, а да го режисираш е върховно постижение за всеки режисьор. С него се работи великолепно.

ПОЛ ТОМАС АНДЕРСЪН, РЕЖИСЬОР И СЦЕНАРИСТ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети