Хоакин Финикс - Странната суперзвезда

Либералната истерия застигна и един от най-очакваните филми на годината - “Жокера”. Хоакин Финикс, който играе легендарния комиксов злодей, се озова в окото на медийна буря заради внушителното си потъване в персонажа на психопата от заглавието. Обвиняват го, че с този филм може да провокира масови стрелби и изблици на насилие. Други смятат, че Финикс прави историческа роля и заслужава “Оскар” за най-добър актьор. “Жокера” тръгва по кината в края на седмицата.

Повод за някои от оплакванията на журналисти и активисти е масовата стрелба в Аурора, Колорадо преди седем години. Тогава психичноболният млад мъж Джеймс Холмс влезе в киносалон и откри огън срещу зрителите по време на прожекцията на мегахита за Батман “Черният рицар: Възраждане”. Холмс уби 12 души и рани 70, а по-късно стана ясно, че се бил вдъхновил от архизлодея в комиксите за Батман - Жокера.

Сега медиите припомнят трагедията преди световната премиера на “Жокера” - самостоятелен филм за прочутия персонаж, който е решен в духа на сериозни творби като “Шофьор на такси” на Мартин Скорсезе и драматично се отдалечава от типичните комиксови заглавия в естетически и идеен план.

Филмът спечели “Златен лъв” във Венеция и се заговори за изумителното изпълнение на Хоакин Финикс, който е в сериозна серия от актьорски подвизи с “Тя”, “Учителят”, “Вроден порок” и “Ти никога не беше тук”. Но след първоначалната екзалтация се появиха дежурните либерални гласове, които решиха да заклеймият поредния “лош бял мъж”.

Журналисти и критици смятат, че “Жокера” чества образа на “гневния бял мъж” в “токсичната епоха на Тръмп”. Това провокира дори дистанцирания по традиция Финикс да избухне срещу медиите и да си излезе по време на интервю след въпрос дали няма да вдъхнови насилие с тази роля. После той обясни, че не е работа на артистите да мислят как едно художествено произведение ще се отрази на по-нестабилни умове и добави, че “Жокера” всъщност отваря дебат за психическото здраве и насилието.

Либералната истерия само добавя детайли към очертаващия се исторически ореол около ролята на Финикс Във филма той е заплашителен и изкривен, трагикомичен и преобразен. Като версия на Травис Бикъл от “Шофьор на такси” за епохата на комиксовото кино и социалните мрежи.

“Жокера” е изключително умен кариерен ход за Финикс. Той си заслужи репутацията на най-ексцентричния и неконвенционален голям актьор на нашето време. Хоакин е и най-странната суперзвезда в света на сериозното кино, почти не ползва компютри и интернет и няма никакви профили в социалните мрежи. Той се изявява като активист за правата на животните и поддържа каузи, свързани с PETA, “Червеният кръст” и “Амнести Интернешънъл”. Но феновете му няма как да знаят това, защото той просто отказва да се подвизава във Facebook, Instagram и Twitter.

Финикс е страстно привързан към своето творчество като актьор и музикант и в същото време прави впечатление на човек, който е отделен от реалността и отказва да участва в обществото. На 44 години е смятан за един от най-завършените актьори на своето поколение.

Финикс винаги е държал сериозна дистанция от медиите и никога не е бил типичната холивудска знаменитост. Това се дължи на една добре известна травма от неговата младост. Финикс все още не може да преглътне начина, по който медиите отразиха трагичната смърта на брат му Ривър Финикс от свръхдоза през 1993 година. По това време Ривър е млада звезда и един от най-перспективните актьори на Америка. Той умира на 23-годишна възраст пред клуба на Джони Деп “Viper Rooms” и хвърля в потрес цял Холивуд. Хоакин, който тогава е на 19 години, звъни в полицията, за да извика спешна помощ. Смъртта на Финикс оставя траен отпечатък в шоубизнес културата през онази епоха и вдъхновява безчислени репортажи, материали и истории в медиите и артистичните среди.Това печално събитие дълбоко повлиява на Хоакин, който израства като актьор, но така и не прегръща културните стереотипи на типичните западни знаменитости.

Финикс притежава извънредно богата филмова култура, виртуозна техника и органично познаване на човешката природа. Тук се прокрадват паралелите с Даниел Дей Луис - друг майстор, който съществува отвъд звездните навици и работи по избрани проекти, в които влага невероятно количество енергия и творчески ресурси. А с ролята в “Жокера” Финикс беше сравнен с Джак Никълсън и Хийт Леджър, които изиграха същия персонаж по забележителен начин.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети