Хокейни дузпи за Мондиал 2026 (ВИДЕО)

Netherlands' national football team assistent head coach Marco van Basten attends a training session on the eve of the WC 2018 football qualification match between Sweden and Netherland in Solna, on September 5, 2016. / AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND

Хокейни дузпи може да оказват тежест в решаването на съдбата на участниците на Мондиал 2026. Това призна техническият директор на ФИФА, славният Марко ван Бастен. Голмайсторът с прякор Летящия холандец разкри, че в световната футболна асоциация вече се обсъжда подобна идея.

Само преди дни стана ясно - на въпросния мондиал участниците ще бъдат 48, като най-вероятно ще бъдат разпределени в групи по 3 отбора. Финална развръзка с дузпи цели най-вече да се избегнат договорки между два отбора.

„При такъв регламент е много рисково, защото може един отбор да победи с 1:0 в единия мач, а в следващия да направи 0:0 и в края на фазата да има 3 тима с еднакъв актив“, обясни Ван Бастен пред „Билд“.

Въпросните дузпи пък ще наподобяват тези в хокея и МЛС (Американската футболна лига), използвани през 90-те години.

„Ударите ще са от 25 метра, като изпълнителят ще има право също да води топката и да завърши атаката в рамките на 8 секунди - допълни холандецът. - Вратарят няма право да напуска наказателното поле, но веднъж парирал изстрела, дузпата се брои за спасена. Ако в края на фазата имаме отбор, който е вкарал 5 пъти от бялата точка, вторият - четири, а третият - едва 3 гола, ще бъде много по-лесно да се определи победителят в групата.“

Ван Бастен все пак призна, че се търсят и други варианти за решаване на подобна ситуация.

„Дузпите са атрактивни за феновете и интересни за играчите. Традиционните изпълнения сега приключват след секунда и затова се дискутират и други опции за изпълнението. Като например атрактивните дузпи в хокея и американския сокър от 90-те години...“.

Домакинът на турнира все още не е ясен, но вече се предполага, че именно САЩ може да приемат отново големия форум в партньорство с Канада или Мексико.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят