Холандия върви към тежки коалиционни преговори след победата на Рюте

Съставянето на ново правителство в Холандия ще е сложно, защото за него ще са нужни поне 4 партии, информира БТВ.

В поредните национални избори със световен залог, управляващата Народна партия за свобода и демокрация успя категорично да победи антиимигрантската Партия на свободата на Герт Вилдерс след обрат през последната една седмица.

"Холандия каза "стоп" на популизма" - с тези думи премиерът на страната Марк Рюте и победител на парламентарните избори се обърна тази нощ към избирателите.

Според холандските анализатори реакцията на премиера Рюте при опитите на Турция да организира митинги на холандска територия, както и твърдата му позиция при последвалата конфронтация с Реджеп Ердоган са донесли тези 5 или 6% повече в сравнение с преди само една седмица.

В същото време, обаче, в Ротердам, където турски протест беше разгонен с конна полиция и водни струи, Вилдерс постига най-високия си резултат и почти се изравнява с управляващите.

След като рекордните 81% от холандците пуснаха бюлетина, в долната камара на парламента влизат 13 партии. Народната партия е с 31 или 32 от общо 150 места, следвана от три формации с по 19, сред които е и тази на Вилдерс.

Така след напрегнатите избори Холандия върви към тежки коалиционни преговори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа