Холандия ни поряза за Шенген (обзор)

В разговора си с министъра на външните работи на Кралство Нидерландия Стеф Блок премиерът Бойко Борисов отбеляза, че страната ни очаква подкрепа във връзка с кандидатурата за седалище на Европейския орган по труда.

Стеф Блок: Първо трябва да се уверим, че се борите с корупцията и трафика на хора

Нужно е България да покрие още критерии, за да бъде приета в Шенген. Това стана ясно след срещи на министъра на външните работи на Кралство Нидерландия Стеф Блок с премиера Бойко Борисов и външния ни министър Екатерина Захариева.

“Чухме за желанието за Шенген, но надявам се, че ще разберете, че народът на Холандия знае за големия брой мигранти, които стигат до нашата държава и трябва да се увери в безкомпромисния контрол на границата преди да допуснем България в Шенген”, категоричен беше Блок. Той уточни, че Борисов му е показал снимки от оградата по границата, но това не било достатъчно.

“Трябва да има по-стриктна система свързана с граничния контрол - как се справя правителството с корупцията, с трафика на хора”, допълни Блок.

Коментарът му бе след разговор с премиера, в който Борисов изтъкна, че присъединяването към Шенгенското пространство и към еврозоната са сред основните приоритети на страната ни и подкрепата на Нидерландия е ключова.

Борисов допълни, че запазването на целостта на Шенгенското пространство изисква последователни усилия в две ключови области - засилване на контрола върху външните ни граници и подобряване на функционирането на системата за предоставяне на убежище.

В разговора беше отбелязан и напредъкът на България по реформите в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка.

“Оценяваме доброто сътрудничество с Европейската комисия по този въпрос и очакваме от нашите европейски партньори също да оценят нашите добри резултати”, каза Борисов.

Премиерът допълни, че е важно Нидерландия да остане водещ инвеститор в страната ни. През 2018 г. стокообменът между двете страни е 1.994 млрд. евро. Износът за Нидерландия е 774.3 млн. евро, което бележи ръст с 17.1% спрямо 2017 г. Вносът е 1,220 млрд. евро, което с 9.8% повече. За периода 1996-2018 г. преките инвестиции от Нидерландия в България са 7.8 млрд. евро, с което страната се нарежда на първо място по размер на ПЧИ в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България