Холивудски знаменитости се оказаха замесени в корупционна схема за милиони

Фелисити Хъфман; Снимка: Twitter

Плащали солидни суми, за да вкарат децата си в елитни американски университети

Срещу гаранция от 250 000 долара актрисата от „Отчаяни съпруги“ Фелисити Хъфман беше пусната на свобода. Тя и още 50-ина знаменитости и заможни родители от Съединените щати се оказаха замесени в корупционна мрежа за прием в престижни американски университети. Те плащали подкупи, за да учат децата им в елитни учебни заведения, съобщава БНТ.

Схемата била проста, но ефективна. Срещу солидни подкупи малка компания за подготовка за изпити осигурявала безпроблемно влизане в елитните университети. Организатор на престъпната мрежа бил Уилям Сингър. Действал чрез посредници.

Тарифите му били различни, понякога надхвърляли 6 млн. долара. Умело вкарвал децата на клиентите си в Йейл, Стандфорд, Джорждтаун и др.

Сингър успявал да подмени резултатите от изпитите. Вкарвал е деца дори заради спортни умения, независимо че напълно били лишени от такива.

За услугите си през последните десетина години Сингър спечелил около 25 млн. долара. Срещу него са повдигнати 4 обвинения, включително пране на пари и изнудване. Уилям Сингър се призна за виновен.

В престъпната мрежа се оказаха и актрисите Лори Локлин и Фелисити Хъфман. Хъфман платила 15 хиляди долара, за да учи дъщеря ѝ в Джорджтаунския университет. В данъчната декларация сумата била вписана като „дарение за благотворителност“.

Джо Бонаволонта, спец. агент във ФБР: Не бъркайте - не става въпрос за родители, които са искали да направят най-доброто за децата си. А за родители, които са пръскали богатството си, за да мамят системата и буквално "да купят" образованието на децата си.

До процеса Хъфман няма право да напуска страната. Ако вината й бъде доказана, актрисата може да получи 20 годишна присъда. Пред подобни заплахи са изправени и другите родители.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят