Хора даряват кръв в църква

Кръводаряването стимулира производството на нови клетки в костния мозък

Десетки души дариха кръв в храм "Рождество Христово" в столичния район "Младост". С тази акция днес, на Петдесетница, приключва съвместната кампания на Националния център по кръводаряване и Българската православна църква. Инициативата е под мотото "Запалете свещичка, дарете кръв, спасете живот сега" и призовава в действие православните добродетели като милосърдие, взаимопомощ и себеотдание.

Акцията започна още преди края на светата Литургия. Докато листенца валяха над миряните, както е по традиция на Петдесетница, в енорийския център под храма леглата за кръводарителите вече бяха инсталирани, а първите желаещи се подготвяха. Деца от неделното училище наблюдаваха процеса на предаване на кръв. Преподавателката им енергично им разказваше за как по този лесен начин и те, като навършат пълнолетие, могат да спасяват човешки животи.

Като редовен кръводарител, ръководителката на енорийския център Велина Тонева поканила Националния кръводарителски център в храма, с което енориашите да се включат в кампанията. Но не само миряни даряват кръв, а и външни хора, желаещи да извършат благородно дело, разказа тя. Счита също, че по този начин се дава добър пример и на 50-те деца, за които отговаря в неделното училище.

"Православните християни, за разлика от някои секти, не сме против интервенциите и сме твърдо "за" кръводаряването", каза Велина Тонева. "Молим Бог за здраве и спасение, но и също трябва сами активно да помагаме на другите, с каквото можем," обясни ръководителката преди да дари и от своята кръв.

Обемът на кръвта, която се взима от дарителите, е 450 мл. Възрастта им трябва да е между 18 и 65 години, а теглото – над 50 кг. Донорът на този "течен орган" трябва да е здрав, да не приема лекарства, да не е употребявал алкохол през последното денонощие, да се е хранил и приемал течности. Консумацията на много течности и въздържанието от физически натоварвания са препоръчителни след даването на кръв.

Смята се, че кръводаряването стимулира костния мозък да произведе нови клетки у здравия човек, каза д-р Динка Костова от Националния център по трансфузионна хематология. Тя обясни също, че количествено взетата кръв се възстановява до 24 часа, а качествено – между 20 и 40 дена. Затова мъжете могат да даряват до 5 пъти годишно кръв, а жените до 4 пъти.

Около 150 души дневно даряват кръв в Националния център в София на ул. "Братя Миладинови" 112. От тях повечето насочват банките с кръв към близки и познати нуждаещи се от преливания, но около 10% даряват безвъзмездно без конкретен получател. За сравнение, през 90-те години, те са били едва двама-трима на месец, сподели д-р Костова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България