Хора на Европейската комисия посетиха Центъра за управление на трафика в Пловдив

3 пъти по-малко катастрофи след въвеждане на "умните" светофари на 50 кръстовища под тепетата

Над 3 пъти са намалели пътно-транспортните произшествия на 50-те кръстовища в Пловдив, които бяха модернизирани по проекта за устойчив градски транспорт. Разходите за ток на новите светофарни уредби са спаднали над 2 пъти от 270 000 лв. на 130 000 лв., а с икономията са реконструирани още 11 светофара, които предстои да се включат в системата за управление на трафика. Това съобщи заместник-кметът по транспорт на Пловдив Златин Велев пред представители на Европейската комисия, които в четвъртък посетиха Центъра за управление на трафика в града под тепетата.

Той е сред обектите, реализирани с европейско финансиране по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. Заедно с експертите зам.-кметът Велев отговори на многобройните въпроси за ползите от проекта, които отправиха шефът на дирекция "Изграждане на административен капацитет" в генерална дирекция "Регионална и градска политика" на Европейската комисия Витория Алиата ди Вилафранка, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова и останалите гости от ЕС.

Златин Велев посочи, че благодарение на изградената по проекта 48 км велоалейна мрежа има значителен ръст на пловдивчани, които предпочитат по-екологичния алтернативен транспорт. Зам.-кметът обясни, че за да се осъществи оптимално контролиране на трафика, кръстовищата са разделени на групи и в различните части на града се управляват по различни методи. По булевардите те са синхронизирани и осигуряват зелена вълна в определено направление в зависимост от трафика в отделните часови пояси.

Същевременно има единични кръстовища със собствен цикъл на автоматично управление, извършван чрез трафик-детектори. Чрез диспечерския център за контрол и управление на градските автобусни линии се подобрява качеството и на този вид услуга за гражданите. Посещението в Центъра за управление на трафика се състоя в рамките на провеждащия се в Пловдив двудневен работен семинар на тема "Интелигентни градове", който бе открит от министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България