Хотелиери да плащат данъците разсрочено

Заради фалита на британския туроператор “Томас Кук” през следващото лято у нас могат да пристигнат близо 1500 чартъра с туристи по-малко.

Българската банка за развитие да рефинансира заемите им, искат от бизнеса

Трябва спешно да спасят 1500 чартърни полета

Институциите да помогнат на туризма в страната след тежкия удар върху сектора, който нанесе фалитът на големия британски туроператор “Томас Кук”. За това настояват от Националния борд по туризма (НБТ). В писмо до премиера Бойко Борисов те ще предложат пакет от мерки, които според организацията трябва да бъдат предприети. Заради договорите, които са били принудени да подпишат с банкрутиралия туроператор, родните хотелиери няма да получат забавени плащания за ваканции, реализирани през последните 60 дни. В същото време те ще платят върху вече фактурираните суми ДДС и корпоративен данък, обясни изпълнителният директор на НБТ д-р Полина Карастоянова. Затова от туристическия борд настояват данъците на хотелиерите да бъдат разсрочени.

Сред другите мерки, които предлагат от организацията, е да бъдат рефинансирани заемите на хотелиерите, които са пострадали от фалита на “Томас Кук”. Става въпрос за между 60 и 100 хотела, обясни Карастоянова. И допълни, че е Българската банка за развитие може да отпусне безлихвени кредити на собствениците, така че те да разплатят скъпите си заеми и да се помогне на сектора да се справи с тежката ситуация.

Като стратегически инвеститор в туризма държавата може да помогне и за спасяване на близо 1500-те чартърни полета, които ще отпаднат от графика на родните летища през следващото лято заради фалита на “Томас Кук”. Туроператорът водеше у нас средно 350 хил. туриста годишно, но сега те няма как да пристигнат дори чисто физически, каза Карастоянова. Затова от НБТ предлагат държавата да субсидира големи международни и родни туроператори, така че да се гарантира изпълнението на такива чартърни полети и да се спаси предстоящия летен сезон. Тези мерки трябва да бъдат взети в срок до месец-два, когато се договаря активно следващият сезон, допълни Карастоянова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес